sursa foto:  deccanherald.com

Premierul britanic se ține de cuvânt! Rishi Sunak a prezentat publicului declarațiile fiscale

Premierul britanic, Rishi Sunak, și-a respectat promisiunea făcută în timpul campaniei din vara trecută pentru conducerea Partidului Conservator și și-a prezentat declarațiile fiscale pe ultimi ani, acestea arătând că a plătit impozite de 432.493 de lire sterline în anul financiar 2021/2022, 393.217 de lire în 2020/2021 şi 227.350 de lire în 2019/2020.

 

 

 

Transparenţa în privinţa taxelor şi impozitelor pe care le achită a fost o promisiune făcută pentru prima dată de Sunak, care este multimilionar, în timpul campaniei din vara trecută pentru conducerea Partidului Conservator, şi repetată lunile trecute, când s-a aflat că fostul ministru de finanţe Nadhim Zahawi, colegul său de partid, a negociat cu fiscul britanic o datorie de 4,7 milioane de lire, în timp ce deţinea funcţia ministerială.

Cancelaria prim-ministrului a publicat un „rezumat” al veniturilor impozabile ale lui Sunak, care arată că el a avut în 2021/2022 venituri de 172.415 lire din dividende şi de 1,6 milioane de lire din creşterile de capital. Documentul a fost întocmit de firma de contabilitate Evelyn Partners.

Criticii au reacţionat rapid, observând că momentul ales pentru dezvăluiri a fost o zi cu foarte multe ştiri din parlamentul de la Londra.

Angela Rayner, vicelideră a opoziţiei laburiste, a scris pe Twitter: „Mă întreb de ce a ales ziua de azi?”.

Miercuri, fostul premier Boris Johnson a fost interpelat de deputaţi în legătură cu presupusa inducere în eroare a Camerei Comunelor prin dezminţiri în scandalul cunoscut ca „Partygate” – petrecerile organizate de personalul guvernamental cu încălcarea regulilor de izolare în timpul epidemiei de coronavirus. În aceeaşi zi a fost supus la vot în parlament noul acord încheiat de guvern cu Uniunea Europeană privind măsurile comerciale post-Brexit referitoare la Irlanda de Nord.

Averea familiei Sunak a mai fost în atenţie şi în timp ce actualul premier era ministru de finanţe, după ce s-a aflat că soţia sa, Akshata Murty, are statut de nerezident în Regatul Unit, deci nu plăteşte impozite în ţară şi a economisit astfel milioane de lire, în timp ce milioane de cetăţeni suferă din cauza creşterii costului vieţii.

În urma controversei, Murty – designer vestimentar, fiica unui miliardar, căsătorită cu Sunak în 2009 – a declarat că va achita în Regatul Unit impozite pe toate veniturile obţinute în întreaga lume, transmite AGERPRES

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare