sursa foto:  Eugen Dinu/Bugetul.ro

Premierul Nicolae Ciucă: ‘Vom reuși să asigurăm din resurse interne 90% din necesarul de consum. O atenție deosebită am acordat sprijinului pentru Rep. Moldova’

În cadrul conferinței „Romanian International Gas Conference (RIGC) 2022”, premierul Nicolae Ciucă a declarat că Guvernul PNL-PSD-UDMR și-a asumat obținerea independenței energetice a României.

Astfel, în curând va fi asigurat din resurse interne un procent de 90% din nercesarul de consum de gaze naturale, a promis șeful Guvernului.

Totodată, în contextul invaziei ruse în Ucraina, potrivit premierului, Guvernul a acordat o atenție deosebită Republicii Moldova, care se confrunt cu „efecte acute ale crizei energetice”.

Ca atare, prin operaționalizarea gazoductului Onești-Gherăești-Lețcani-Ungheni, Republica Moldova va avea posibilitatea să preia până la 2,2 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an.

„Criza energetică, resimțită în toată Europa, ne-a făcut și mai solidari în eforturile noastre de a găsi soluții și de a ne asigura energia necesară, atât pentru pentru această iarnă, cât și pentru generațiile viitoare, în condiții sustenabile și respect față de mediu.

Am remarcat cu toții importanța acordată energiei în discursul susținut de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru prezentarea Raportului Starea Uniunii Europene 2022.

Ceea ce am reușit cu toții la nivel european, în domeniul Energiei, dar și în toate celelalte sectoare, reconfirmă puterea comunității celor 27 de țări de a uni oameni, națiuni și generații, de a trece cu bine crize fără precedent.

Am regăsit în dezbaterile la nivel european preocuparea României de a-și proteja cetățenii și economia de creșterea prețurilor la energie și gaze naturale.

La nivel național am prelungit măsurile de compensare și plafonare a prețurilor la gaz, până la 1 septembrie 2023, iar pentru mediul economic, am eliminat plafonul de consum.

(…) Guvernul pe care îl conduc și-a asumat obținerea independenței energetice și transformarea României într-un factor de securitate energetică în regiune.

Noua Lege offshore și încurajarea investițiilor în acest sector fac posibilă exploatarea resurselor de gaze naturale din Marea Neagră și-n următorii ani a celor de mare adâncime din județul Buzău. 2022 este anul în care a început extracția gazelor naturale în platoul continental al Mării Negre. Odată cu concretizarea acestor surse noi, vom reuși să asigurăm din resurse interne 90% din necesarul de consum.

Acest lucru dovedește capacitatea României de a găsit noi soluții, într-o perioadă în care furnizarea de gaze naturale la nivel mondial este amenințată de războiul din Ucraina. La nivelul Guvernului, am făcut eforturi constante și în ceea ce privește diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale și asigurarea necesarului de consum cetățenilor și economiei noastre.

Am finalizat recent tronsonul de conductă Pojorâta-Vatra Dornei, proiect prin care am creat premisele interconectării sistemului de transport de gaze naturale din partea de nord-vest a țării cu cel din partea de nord-est.

Finalizarea Gazoductului BRUA, faza I, aproximativ 500 km de conductă, ce traversează un sfert din teritoriul țării reprezintă o sursă importantă de energie pentru cetățenii noștri și pentru dezvoltarea economică.

În plus, odată cu punerea în funcțiune a BRUA, România se conectează la culoarele regionale de transport și-și va putea asigura aprovizionarea din noi surse. Operaționalizarea interconectorului Bulgaria-Grecia, ultima componentă a coridorului vertical, transformarea coridorului transbalcanic care poate prelua gaze naturale din zona Mării Caspice și Azerbaidjan vor crea un plus de siguranță pentru România și întreaga regiune.

O atenție deosebită am acordat sprijinului pentru Rep. Moldova, care se confruntă cu efecte acute ale crizei energetice. Operaționalizarea gazoductului Onești-Gherăești-Lețcani-Ungheni este un sprijin consistent, pentru că oferă posibilitatea Rep. Moldova să preia până la 2,2 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an”, a declarat Nicolae Ciucă, la RIGC 2022.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare