sursa foto:  stiripesurse.ro

Rareș Bogdan, despre pașaportul Covid: ‘Corporațiile farmaceutice sau companiile de cercetare sociologică nu vor avea acces la date’

Pașaportul Covid va intra în faza de testare și va deveni folositor din luna iunie. Asta înseamnă că turiștii vor călători mult mai ușor în interiorul Uniunii Europene. Franța și Malta sunt primele două țări care testează pașaportul. Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a declarat, la Realitatea PLUS, că românii nu trebuie să-și facă griji, pentru că datele personale vor fi folosite în scopuri comerciale de către companiile farmaceutice sau de cele care fac sondaje.

Rareș Bogdan spune că pașaportul va reprezenta o formă prin care 12 milioane de oameni din UE, care muncesc transfrontalier, vor avea posibilitatea să traverseze mai ușor granița. Europarlamentarul liberal susține că datele înregistrate de pe urma acestui pașaport nu vor fi folosite de companii.

„Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a anunțat că dacă nu se va lua o decizie clară la certificatul verde digital, țara sa va trece la acțiuni bilaterale separate cu state UE și din afara Uniunii. Certificatul nu implică ogligatoriu vaccinarea, chiar dacă e bine să existe cât mai multe persoane vaccinate. Corporațiile farmaceutice sau companiile de cercetare sociologică nu vor avea acces la date. Totuși, încă nu s-a ajuns la o concluzie. Un alt punct important a fost legat de costul testelor.

Cine nu e vaccinat sau trecut prin boală, poate prezenta testul PCR, care costă destul de mult. Se discută ca acesta să nu mai fie plătit de oameni, ci din bugetul statelor. O parte dintre statele UE refuză să acopere aceste costuri, iar asta a blocat implementarea certificatului digital verde. Atunci când va fi operabil pe teritoriul UE, statele nu ar trebui să introducă alte măsuri, cum au facut Olanda și Italia. Este vorba de interoperabilitate. Este un sistem dezvoltat de SAP si Testsistem, din Germania, care ar urma să pună la dispoziție această platfomră, unde vor fi încărcate date al tuturor cetățenilor UE, indiferent de zona unde vor fi aceștia prezenți fizic”, a declarat Rareș Bogdan, confom cu realitatea.net

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare