sursa foto:  evz.ro

Reacția Institutului Levantului în urma sesizării făcute la CCR de către Klaus Iohannis

Institutul de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului consideră că, în aceste momente dificile pentru societate şi pentru fiecare român în parte, angajarea într-o dezbatere asupra modului de interpretare a articolelor constituţionale şi a legii sale de înfiinţare este nepotrivită, informează Agerpres.ro

În aşteptarea deciziei Curţii Constituţionale privind sesizarea de neconstituţionalitate înaintată de preşedintele Klaus Iohannis, ISACCL dezvoltă cu partenerii săi interni şi internaţionali un proiect care răspunde unei întrebări esenţiale şi îşi propune să ofere soluţii pentru viitor: Cum va arăta lumea după pandemie?

La inaugurarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului, Heitor Gurgulino de Souza, preşedintele Academiei Mondiale de Artă şi Ştiinţă, al cărui centru de excelenţă este institutul de la Bucureşti, făcea o declaraţie de credinţă, care ne defineşte rolul şi misiunea: Suntem aici pentru a extrage cunoaşterea esenţială pe care umanitatea a dobândit-o în trecut, astfel ca astăzi să putem înainta către viitor. Există alte instituţii care prezervă trecutul, însă noi trebuie să creăm viitorul.

Institutul de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului (ISACCL), primul institut de studii avansate din România, funcţionează pe baza unei legi speciale, care a fost adoptată în urma propunerilor unui Comitet de iniţiativă şi sprijin, format din personalităţi ştiinţifice prestigioase, foşti preşedinţi ai Academiei Române, rectori ai marilor universităţi, savanţi cunoscuţi pe plan european şi mondial. Textul legii a fost dezbătut de trei ori în comisiile de specialitate ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, care au dat de fiecare dată aviz pozitiv, şi a fost votat în plenul Senatului şi al Camerei Deputaţilor cu o majoritate covârşitoare. Ultima modificare, prin OUG 66/2019, care fost votată de Senat la 14 octombrie 2019 şi de Camera Deputaţilor în 25 februarie 2020, s-a făcut în urma recomandărilor Curţii de Conturi, tocmai pentru a crea cât mai rapid un cadru legislativ clar şi coerent.

Astăzi, 30 martie 2020, instituţiile media au publicat o ştire potrivit căreia preşedintele Klaus Iohannis a trimis Curţii Constituţionale a României o sesizare de neconstituţionalitate asupra legii privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.66/2019 pentru modificarea şi completarea Legii 117/2017 privind înfiinţarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului, invocând mai multe articole din legea fundamentală.

 

În esenţă, sesizarea adresată CCR de către Preşedintele României priveşte procedura de legiferare a modificărilor aduse legii de înfiinţare a ISACCL, respectiv faptul că aceasta s-a realizat prin ordonanţă de urgenţă a Guvernului şi nu printr-un proiect de lege.

Analizând însă procedura urmată în Parlament pentru adoptarea legii de aprobare a OUG în cauză, se poate constata fără dubiu că această lege , acum contestată la CCR, a urmat toţi paşii prevăzuţi în procedura de legiferare, aşa cum s-ar fi procedat şi dacă Guvernul ar fi iniţiat un proiect de lege şi nu o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea legii (iniţiale) de înfiinţare a ISACCL. Urgenţa a fost determinată de recomandările Curţii de Conturi care, având în vedere că ISACCL este primul Institut de Studii Avansate din România, a solicitat completarea cadrului legislativ de funcţionare a institutului.

Recent, la cererea Camerei Deputaţilor, în şedinţa Guvernului din 10 martie 2020, când au fost analizate proiectele de lege iniţiate de guvernele anterioare, după obţinerea avizelor Ministerelor de Finanţe, Educaţiei şi Muncii, Guvernul a decis susţinerea proiectului de lege privind aprobarea OUG în discuţie în forma adoptată de guvernul anterior.

 

Proiectul legii de aprobare a OUG a fost dezbătut şi aprobat în comisiile de specialitate şi apoi în plenul Senatului, fiind adoptat cu 58 voturi pentru, 10 voturi contra şi 9 abţineri.

În Camera Deputaţilor proiectul de lege a fost adoptat cu 204 voturi pentru, 24 voturi contra şi 3 abţineri.

Chiar dacă este criticat faptul că Senatul s-a pronunţat înaintea Camerei Deputaţilor şi nu în ultimă instanţă, în calitate de camera decizională, în fond Senatul a procedat constituţional, dezbătând proiectul de lege în comisii şi în plen şi a decis prin votul majorităţii membrilor săi, depăşindu-se, ca şi în cazul votului din Camera Deputaţilor, minimul de voturi prevăzut de Constituţie pentru adoptarea unei legi organice.

Având în vedere că deciziile Colegiului Director al ISACCL sunt supuse aprobării prin vot de către Consiliul Ştiinţific din care fac parte, conform legii, preşedintele Academiei, rectorii universităţilor din Bucureşti, Cluj şi Iaşi şi reprezentanţii conducerii Academiei Mondiale de Artă şi Ştiinţă, cu avizul Consiliului Consultativ din care fac parte personalităţi ştiinţifice de prestigiu în plan naţional şi mondial titluri de presă de tipul ,,o lovitură pentru Emil Constantinescu” sunt total neavenite. Nicio persoană din conducerea ISACCL nu este membru al vreunui partid politic şi nici o persoană din Institut nu a făcut declaraţii politice, astfel că nu dorim atragerea Institutului nostru în dispute cu caracter politic sau social.

Considerăm că, în aceste momente dificile pentru societate şi pentru fiecare român în parte, angajarea într-o dezbatere asupra modului de interpretare a articolelor constituţionale şi a legii de înfiinţare a ISACCL este nepotrivită şi vom aştepta, fără alte comentarii, decizia Curţii Constituţionale a României. Până atunci, pe lângă activitatea curentă, ne vom dedica misiunilor ISACCL, care prevăd cultura Păcii prin educaţie, diplomaţia culturală şi anticiparea evoluţiei societăţii globalizate.

Institutul este implicat în organizarea la Bucureşti, în acest an, a unei mari conferinţe academice internaţionale dedicate responsabilităţii mediului academic pentru strategia de dezvoltare durabilă a unei lumi globalizate, aprobată de Academia Mondială de Artă şi Ştiinţă şi în colaborare cu academii şi universităţi reprezentative pe plan mondial.

Într-o perioadă de grele încercări pentru umanitate, alături de partenerii săi interni şi internaţionali, Institutul de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului dezvoltă un proiect de prevenţie a potenţialelor pericole globale şi, totodată, un proiect pentru ledearship, în care elita academică mondială este invitată să ofere răspunsuri şi soluţii pentru viitor: Cum va arăta lumea după pandemie? Acesta este modul nostru de a ne dovedi utilitatea şi de a contribui la binele societăţii.

Colegiul Director ISACCL

Vezi și:

EXCLUSIV În lupta cu coroanvirusul, Guvernul Orban 2 cumpără combinezoane de protecție de la un magazin on-line! Firma are doar 3 angajați. Contract de peste 3 milioane de lei

Atenție, români! Câți bani veți primi, de fapt, din șomajul tehnic

Atenționare: Pandemia de coronavirus ne poate aduce într-o criză alimentară

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare