sursa foto:  gds.ro

România a importat masiv cereale din Ucraina. Expert în comerțul cu cereale: ‘Contractele semnate înainte de 1 mai au rămas să fie angajate și nu au fost supravegheate’

Cezar Gheorghe, expert în comerțul cu cereale, a atras atenția că în ciuda restricțiilor impuse cerealelor din Ucraina, ”contractele semnate înainte de 1 mai au rămas să fie angajate și nu au fost supravegheate”.

 

Cezar Gheorghe a declarat că ”România a importat aproape 5 milioane de tone între martie 2022 și astăzi, cu un consum intern total cifrat la 10 milioane”.

În acest moment, România se află total nepregătită, cu toate că această decizie a Comisei Europene era previzibilă de foarte mult timp. Eu, prin analizele pe care le fac, am realizat faătul că noi de fapt importam. Media lunară a României între 1 mai și 10 septembrie a fost identică cu media de import a României lunară între martie 2022-sfârșitul lunii aprilie 2023.

Cu toate că aceste restricții au fost impuse, contractele semnate înainte de 1 mai au rămas să fie angajate și nu au fost supravegheate. Nu au fost niște mecanisme de verificare și control ca aceste contracte să nu fie supraaplicate din punct de vedere cantitativ și să nu fie amendate din punctul de vedere al extinderii perioadei de livrări. E un fapt consumat care trebuia clarificat. În acest moment, România  nu s-a pregătit suficient”.

Cezar Gheorghe a prezentat care sunt prioritățile pe care România trebuie să le urmărească în urma deciziei Comisiei Europene:

România trebuie să își identifice mijloacele prin care să își protejeze procesarea internă zootehnia. Să protejeze mijloacele de finanțare a acestei piețe interne pentru că cumulat, România a importat aproape 5 milioane de tone între martie 2022 și astăzi, cu un consum intern total cifrat la 10 milioane. 5 milioane de tone, jumătate au venit din Ucraina. Deci trebuie identificate mijloacele prin care susținem procesarea cu mărfuri românești.

Trebuie să ne aplecăm asupra logisticii care atârnă extrem de greu în prima verigă a lanțului și anume fermierul român care dorește să îl vândă și accesul său facil către Portul Constanța, care între noi fie spus a fost predat cu lacăt și cu cheie ucrainenilor de câteva luni bune. Trebuie să găsească România mijloacele fiscale de supraveghere a acestor mărfuri ucrainene care intră în România. Să nu mai avem probleme de fiscalitate, să nu mai avem probleme cu distrugerea infrastructurii românești de rețele rutiere.”, a declarat Cezar Gheorghe, conform b1tv.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare