raresbogdan

sursa foto:  mytex.ro

România nu stă la mâna rușilor! Rareș Bogdan: ‘Gazul pe care îl avem înmagazinat în depozitele Romgaz și posibilitățile alternative ne fac printre fericiții posesori ai unui sistem care se poate decupla în noaptea asta, dacă este cazul, de la gazul rusesc’

Războiul din Ucraina și noul context geopolitic și geoeconomic au schimbat complet viziunea Bruxelles-ului în ceea ce privește problema energiei, a explicat eurodeputatul Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL și lider al delegației române din PPE, marți, pe B1 TV.

Rareș Bogdan (PNL): „România se reorientează atât pe bazinul Văii Jiului, cât și în zona Maramureșului, dar și pe zona de termocentrale”

„Discuția la Bruxelles, în 25 de zile, s-a modificat într-un mod radical. Viziunea (…) era foarte, foarte verde și uneori excesiv de restrictivă mai ales pentru statele din estul Europei, în frunte cu România, Polonia, Bulgaria, care sigur că aveam nevoie în continuare de exploatările de cărbune, aveam nevoie în continuare de termocentrale.

Ei bine, războiul din Ucraina și noul context geopolitic și geoeconomic au schimbat complet viziunea Bruxelles-ului, în frunte cu domnul Timmermans sau cu doamna Ursula von der Leyen, dar și a comisarilor europeni, vizavi de problema hidrocarburilor, vizavi de problema energiei, vizavi de cerințele unei Europe într-un ritm extrem de accelerat înverzită spre un Green Deal, care crea – cel puțin în primă fază – probleme de costuri sociale pentru țările estice”, a punctat Rareș Bogdan.

Italia a obținut deja derogare pentru a reîncepe explotăari de cărbune, iar România se reorientează și ea, a adăugat eurodeputatul liberal.

„Așa că Italia a solicitat și obținut derogare de la Comisia Europeană pentru a reîncepe exploatări de cărbune și, de asemenea, pentru a reîncepe să repornească cele șapte mari termocentrale pe care le are. În acest context, inclusiv România se reorientează atât pe bazinul Văii Jiului, cât și în zona Maramureșului, dar și pe zona de termocentrale, unde continuă investițiile deblocate de la Mintia și de la celelalte termocentrale.

Practic, Europa caută alternative. Caută, pe de o parte, alternative continuând investițiile majore, rapide în energie verde (…) și, pe de altă parte, încearcă să găsească sursele alternative din Qatar, din Statele Unite și din Azerbaidjan, pe gaz lichefiat, prin porturile din Portugalia pentru gazul lichefiat din Statele Unite și prin porturile din Turcia pentru gazul care ar urma să intre prin zona sud-estică a Europei, inclusiv România, peste Bulgaria”, a continuat Rareș Bogdan.

Potrivit eurodeputatului, România este în top 5 în UE ca independență energetică.

„În cazul nostru, ministrul (Energiei) Virgil Popescu a fost în Azerbaidjan, a fost la Baku deja de trei ore, a fost de asemenea în Qatar, la Doha, urmând să fie parafate contractele de furnizare de energie, de gaz lichefiat, pentru a înlocui practic și cei 9% gaz pe care noi îl primim încă din Rusia. De altfel, trebuie spus și e important acest lucru – România, între cele 27 de state europene, se află pe un loc în Top 5 din punct de vedere al independenței energetice, alături de Olanda, de Franța, pentru că nu avem o dependență de tipul Italiei, Austriei, Bulgariei, Ungariei, Germaniei, cu privire la gazul rusesc.

Noi avem o medie de 9%. În vârfuri de consum avem între 18% și 22%, dar media este de doar 9%, iar gazul pe care îl avem înmagazinat în depozitele Romgaz și posibilitățile alternative ne fac printre fericiții posesori ai unui sistem care se poate decupla în noaptea asta, dacă este cazul, de la gazul rusesc”, a mai spus Rareș Bogdan, conform b1tv.ro

Citește și:

Rareș Bogdan a dat lovitura! O nouă funcție în PNL: ‘Voi încerca să atrag noi membri spre organizațiile noastre și să înființăm unele noi în orașe cheie unde sunt mii, zeci de mii de români’

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare