sursa foto:  newsromania.ro

România rămâne singură în lupta cu urșii de pe teritoriul național. Barna Tanczos: ‘Nu există interes în celelalte state din UE pentru relocare de urși’

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos, a declarat că statele membre al Uniunii Europene (UE) nu sunt interesate pentru relocarea de urși din România în habitate naturale.

 

„Am trimis de două – trei luni o circulară la statele membre şi nu am primit niciun răspuns pozitiv. Există o relocare pentru un fel de sanctuar din Ungaria, unde, recent, câteva exemplare au fost relocate acolo. Nu există interes din celelalte state membre pentru habitat natural. Este o diferenţă foarte mare în a cere exemplare care să fie relocate într-un mediu gen Kronstadt care se va construi (la Braşov, n.r.) sau celălalt sanctuar din România (la Zărneşti, n.r.) şi altceva să vrei urşi în habitat natural, liber. Pentru habitat natural, libertate deplină, nu există niciun interes din partea niciunui stat membru până acum”, a menţionat Tanczos.

 

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, şi secretarul de stat în MIPE Csilla Hegedus au susţinut, miercuri, o conferinţă de presă cu ocazia lansării proiectului „Implementarea planului naţional de acţiune pentru conservarea populaţiei de urs brun din România”.

 

Proiectul „Implementarea planului naţional de acţiune pentru conservarea populaţiei de urs brun din România” este finanţat cu 53,5 milioane de lei, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), şi va fi derulat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, ca lider de proiect, în parteneriat cu Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt din Braşov, Regia Naţională a Pădurilor Romsilva şi Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare în Silvicultură Marin Drăcea.

 

Prin acest proiect va fi estimată, prin metode ştiinţifice, populaţia de urs brun din România, iar obiectivul general este menţinerea actualei stări de conservare a acestei populaţii şi a habitatului, pe termen lung.

 

Ursul brun este o specie strict protejată de legislaţia UE şi de Convenţia de la Berna, iar derogările sunt excepţii care se dau în cazuri extreme de la caz la caz, după o evaluare amănunţită a situaţiei, metoda letală fiind ultima soluţie atunci când alternativele (inclusiv relocarea) au eşuat şi ursul-problemă pune în pericol vieţi omeneşti şi gospodării.

Comisia Europeană (CE) a aprobat statelor membre buget pentru a compensa imediat şi just orice fermier care suferă pagube pe propriul teren sau în zone unde au contract pentru a practica agricultura, notează organizaţia, informează agerpres.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare