Se modifică legislația în privința stațiilor GPL din România! ‘Deja a fost aprobată de Guvern’

Ministrul Economiei, Radu Oprea, a anunțat astăzi modificarea legislației în privința stațiilor GPL din România.

Decizia a fost luată în ședința de Guvern, în urma exploziei catastrofale de la Crevedia.

30% dintre stațiile GPL nu erau conforme, se arată într-un raport întocmit de Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat.

Acestea au fost oprite, abia după ce s-au efectuat controale în urma solicitării ministrului Economiei, Radu Oprea. În București, din 251 de unități, peste 100 au fost închise, pentru că prezentau probleme.

Ministrul Economiei explicat, în direct la Antena 3 CNN, cum a intervenit statul pentru a evita repetarea acestor tragedii.

Ministrul Economiei, Radu Oprea: „Am venit cu o modificare a legislației, care deja a fost aprobată în ședința de guvern”

„Am venit cu o modificare a legislației, care deja a fost aprobată în ședința de guvern, prin care am creat acele posibilități ca să emitem o autorizație de funcționare și ea să fie apoi suspendată în cazuri de abateri grave și am creat și acele mecanisme de lucru interinstituțional.

Astăzi pentru ISCIR emite această autorizație de funcționare provizorie, dacă un control al IGSU sau al primăriei, constată abateri majore, informează imediat ISCIR, ulterior va merge în control și poate să suspende sau să oprească activitatea respectivă”, a declarat ministrul Economiei.

Acesta a precizat și că ISCIR va avea accesul la datele stocate pe camerele de luat vederi din aceste stații, timp de 20 de zile, pentru a putea intervenii într-un timp operativ.

E obligatoriu! Ce trebuie să știe toți cei care au mașina cu GPL

O dată la 10 ani trebuie modificat rezervorul de GPL, a informat RAR. Perioada de 10 ani se calculează începând cu data rezervorului, care este inscripționată (poansonată) pe eticheta acestuia sau chiar pe rezervorul propriu-zis.

MARE ATENȚIE! Înlocuirea rezervorului se face în mod obligatoriu în unitățile autorizate de către Registrul Auto Român.

Ce a transmis RAR:

„Conform reglementărilor naționale, un rezervor de GPL poate fi utilizat pentru o perioadă de 10 ani, începând de la data fabricației acestuia, care este inscripționată (poansonată) pe eticheta acestuia sau chiar pe rezervorul propriu-zis.

După această perioadă, rezervorul trebuie să fie înlocuit cu un altul, identic cu cel inițial sau compatibil cu restul instalației montate pe autovehicul.

Înlocuirea se face obligatoriu în unități autorizate de RAR pentru montajul, revizia sau repararea instalațiilor GPL”.

Ce trebuie să faci după înlocuirea rezervorului

După înlocuirea rezervorului, deținătorul legal sau un reprezentant legal al acestuia trebuie să prezinte autovehiculului la una dintre reprezentanțele RAR, cu programare prealabilă, pentru înscrierea în cartea de identitate a vehiculului (CIV) a datelor de identificare ale noului rezervor, în baza certificatului de calitate și garanție a lucrării, eliberat de unitatea care a efectuat lucrarea, precizează Registrul Auto Român.

La prezentarea la RAR se verifică corectitudinea montajului și se face o verificare a emisiilor poluante la funcționarea cu benzină și la funcționarea cu GPL.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare