sursa foto:  facebook

Situație îngrijorătoare în România. Raluca Turcan: ‘Unul din trei copii a rămas practic fără îngrijirea părinților’

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, a afirmat, marți că pandemia a accentuat gradul de excluziune şi de vulnerabilitate a copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate, astfel, 1 din 3 copii cu părinţi care muncesc în străinătate este lipsit de îngrijirea părintească, prin plecarea fie a unicului părinte susţinător, fie a ambilor.

„Pandemia a accentuat gradul de excluziune şi de vulnerabilitate a copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate. În acelaşi timp, dacă ne uităm la distribuţia pe judeţe a copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate vom vedea că cele mai mari comunităţi se află în judeţele cele mai sărace, ceea ce înseamnă că avem de fapt un fenomen social şi anume că sărăcia suprapusă peste lipsa părinţilor a condus la riscuri majore pentru copiii rămaşi singuri.

Cifrele sunt îngrijorătoare: 18% dintre copii au ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate, 14% au unicul părinte plecat la muncă în străinătate şi 68% au un singur părinte plecat la muncă în străinătate.

Aşadar, unul din trei copii a rămas practic fără îngrijirea părinţilor. Aceştia reprezintă cel mai mare risc şi aici trebuie să fie concentrate politicile publice pe care le vom elabora. O parte au fost deja propuse de Administraţia Prezidenţială şi cu o parte vom veni si noi, ca Minister al Muncii, mai ales că radiografierea persoanelor vulnerabile a reprezentat o prioritate a mandatului meu de ministru”, menţionat Raluca Turcan, la conferinţa „Protecţia copiilor cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate – importanţa educaţiei parentale şi a serviciilor de suport”, organizată de „Salvaţi Copiii”, în parteneriat cu Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.

În opinia sa, singura modalitate reală pentru a scoate comunităţi mari din sărăcie este să orientarea către copii.

„Fie că sunt copii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate, fie că sunt copii cu părinţi aici, dacă vrem comunităţile sărace să mai aibă o şansă atunci trebuie să îi sprijinim pe copii şi sprijinul meu şi îndreptarea mea merg sută la sută spre partea de servicii integrate pentru copiii vulnerabili”, a adăugat ministrul Muncii.

Aceasta a subliniat că, după mai mult de un an de zile de pandemie, dificultăţile copiilor separaţi de părinţi s-au adâncit.

„Aceasta este o realitate. Fie că au scăzut veniturile de care beneficiau cei rămaşi în ţară de pe urma părinţilor sau membrilor familiilor plecaţi în străinătate, fie ca urmare a restricţiilor de transport care au condus la o separare mult mai pronunţată a copiilor de părinţi. Avem obligaţia, şi o spun în calitate de ministru al Muncii, să găsim soluţii şi pe termen scurt, dar şi pe termen mediu şi lung pentru că aceşti copii nu au nevoie doar de sprijin psihologic, ci trebuie realmente îndrumaţi să găsească o cale în viaţă”, a mai spus Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a subliniat că aceşti copii au nevoie de suport psihologic, dar şi de consiliere educaţională, servicii medicale, servicii sociale.

„Vă spun foarte sincer, din toată experienţa mea pe asistenţă socială şi acţiuni sociale în decursul carierei profesionale, cred cu tărie că parteneriatul dintre autorităţile centrale, autorităţile locale şi societatea civilă este singurul care poate să ajungă în segmentele de nişă pentru persoanele vulnerabile. Statul nu poate să-i atingă pe toţi cei vulnerabili. Nu are nici capacitatea, nu are nici ştiinţa şi, de aceea, parteneriatele cu cei ce reprezintă exemple de bună practică, organizaţia Salvaţi Copiii este un astfel de exemplu, sunt cele care pot să ne ducă acolo unde există cea mai mare vulnerabilitate”, a subliniat oficialul citat.

Potrivit acesteia, Administraţia Prezidenţială a iniţiat încă din anul 2016 un grup interministerial de lucru dedicat copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătatea.

„A fost o activitate unde au fost prezente şi atrase mai multe instituţii, ministere, autorităţi, ONG-uri şi tipurile de soluţii degajate în urma acestui raport au fost, pe de o parte, de colectare a datelor şi de uniformizare a datelor, de intervenţie legală şi de proceduri administrative şi, în acelaşi timp, de propunere a unor măsuri concrete”, a menţionat Turcan.

Ministrul Muncii a subliniat că pentru prima dată au fost identificate chiar şi fonduri pentru a concretiza o parte dintre proiectele propuse.

„Am câteva veşti bune care au un precedent şi constituie o bază bună de plecare pentru ce dorim să construim. Anul trecut, chiar în calitatea mea de vicepremier, am colaborat cu Ministerul Fondurilor Europene şi am dezvoltat programe pentru copiii cu părinţi plecaţi în străinătate şi au fost selectate 37 de proiecte cu o finanţare de aproximativ 32 de milioane de euro şi, în continuare, 120 de proiecte bune se află în lista de rezervă.

De asemenea, în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru prima dată am inclus infrastructura socială cu sprijin de construcţie de centre de zi, astfel încât să sprijinim copiii să rămână în familiile din care provin, dar să le oferim educaţie pe timpul zilei. Propunerea Ministerului Muncii în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este să alocăm o sumă de 50 de milioane pentru crearea unei reţele de 150 de centre de zi care să asigure astfel de servicii de prevenire a separării copilului de familie în oraşe şi comune şi de asemenea să menţinem aproximativ 4.500 de copii în familie. Deci, aceasta este ţinta pe care noi ca minister ne-o asumăm în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă”, a mai arătat şeful de la Muncă.

De asemenea, Raluca Turcan a subliniat că „o altă veste bună” este aceea că, în programul Operaţional Incluziune şi Demnitate Socială 2021-2027 vom avea pentru prima dată programe Multifond deopotrivă prin Fondul european de dezvoltare regională (FEDR), dar şi prin Fondul social european (FSE).

„Valoarea totală este de aproximativ 3,6 miliarde de euro. Noi, pentru a absorbi aceşti 3,6 miliarde de euro, trebuie să avem baza legală pregătită şi lucrăm la aspectul acesta, trebuie să avem parteneri deja identificaţi şi informaţi, şi ţintele foarte bine stabilite astfel încât prin FSE şi FEDER într-adevăr să ţintim spre reducerea excluziunii şi redarea demnităţii sociale.

Pot să vă dau şi exemple de proiecte care se pot face, deja sunt definite în Programul Operaţional Incluziune şi Demnitate Socială, să fie realizate centre pentru copii şi adolescenţi cu tulburări de comportament, centre de zi pentru menţinerea copilului în familie, accesul copiilor cu risc de excluziune la tabere de creaţie, sprijinirea familiilor monoparentale pentru îmbunătăţirea angajabilităţii şi autonomia părintelui singur”, a mai spus Raluca Turcan.

De asemenea, potrivit acesteia, proiectele vizează spijinirea tinerilor aflaţi în proces de dezinstituţionalizare, pregătirea specialiştilor care lucrează cu copii şi tineri şi, nu în ultimul rând, activităţi suport pe lângă cele educaţionale şi medicale, adică after school, alimentaţie sănătoasă şi aşa mai departe. 

„Sunt doar câteva linii mari pe care am încercat să le creionez pentru a vă da speranţă că atunci când vorbim despre copiii cu părinţi plecaţi în străinătate nu vorbim despre o cauză pierdută. Trebuie doar foarte multă ambiţie, parteneri dedicaţi şi implicaţi”, a mai spus Ministrul Muncii, conform cu agerpres.ro

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare