sursa foto:  publika.md

Sociologul Alfred Bulai: ‘Lumea din est este mai obișnuită cu neîncrederea în autorități. Cerșetorii noștri, chiar dacă vin acum, vor pleca în altă parte. Au mers prin Europa mai mult decât miniștrii de Externe’

Sociologul Alfred Bulai a vorbit despre cultura de supraviețuire superioară a românilor față de alți cetățeni din Occident.

Sociologul Alfred Bulai a explicat de ce românii se adaptează mai ușor la diferitele schimbări de reguli față de cetățenii din Occident:

„Când cobori de la un nivel înalt, în general e neplăcut. Când ai încă experiența neplăcută, nu e atât de dramatic. Noi avem în continuare o cultură a supraviețuirii care ne face să ne descurcăm, pe când acolo (n.r. în Occident), dacă trebuie să respect regula, respect regula. Un coleg de facultate a stat vreo 10 ani în Anglia și, mă rog, a ajuns semi-englez. Când s-a întors în România mi-a zis: Bă’, primele șase luni eram tâmpit! Stăteam la coadă cuminte, în banca mea, pe ideea că trebuie să stau la coadă. Nici nu vociferam. După aceea mi-am dat seama că sunt, totuși, idiot.

Într-o cultură de supraviețuire, când oamenii se descurcă, e cam greu să mai respecți regulile.

A început pandemia în Italia, atunci, în primele săptămâni, când a fost nebunia. O chestie de amuzament de râdeam de nebun când mă uitam la televizor. Erau oameni care plângeau în gară că voiau să fugă din Milano că mai aveau câteva ore și se închidea orașul și nu mai erau locuri la tren. Plângeau și se întrebau: Noi ce facem acum?

Păi stătea românașul că n-are loc? De unde? Se urca în tren. Am avut studenți în programul Erasmus și i-a prins pandemia acolo. Toți au venit fără probleme.

Lumea din est este mai obișnuită cu neîncrederea în autorități, e și mai suspicioasă față de orice fel de date. Te adaptezi mai repede. Cerșetorii noștri, chiar dacă vin acum, vor pleca în altă parte. Cerșetorii au mers prin Europa mai mult decât miniștrii de Externe“, a  spus Alfred Bulai, conform dcnews.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare