Soluții de finațare a IMM-urilor

Un IMM poate reprezenta esența succesului în afaceri pentru un întreprinzător curajos, punctul de început al unui business multinational sau o încercare eșuată de a răzbate în economia de piață. De multe ori, diferența dintre succes, eșec sau supraviețuire ține de finanțarea unei afaceri mici sau medii. Piața din România oferă diverse soluții de finanțare pentru IMM-uri, diferența făcându-se la condiții de acordare, rapiditatea cu care se aprobă sau valoarea împrumutului.

Dacă afacerea nu este susținută din resurse propria sau din împrumuturi de la părinți sau rude, banca este următoarea destinație pentru solicitarea unui credit de finațare a activităților curente sau de dezvoltare. Instituțiile financiare acordă credite de finanțare pentru IMM-uri, dar nu în orice condiții.

Un IMM poate funcționa pe baza unei idei geniale, dar în lipsa unui plan de afaceri bine structurat sau a unor garanții suficiente, idea nu va primi bani de la bancă. În cazul fericit în care discuțiile cu banca avansează, sunt cerute o mulțime de documente. Și dacă dosarul este, în sfârșit, trimis la aprobare, procedurile bancare pot întârzia destul de mult aprobarea creditului. Tot acest proces poate fi fatal pentru o afacere mica. O zi în plus sau în minus poate bloca cash flow-ul, se pot pierde clienți sau furnizori și se poate ajunge rapid chiar la faliment.

Factoring-ul, sau cum să te finanțezi pe termen scurt

Pe termen scurt există surse de finanțare pentru IMM-uri mai puțin utilizate la nivel autohton. Folosit în mod curent în țările occidentale, mai ales peste ocean, factoring-ul este un sistem sigur și eficient de stabilizare a lichidităților pentru companii din orice domeniu și de orice mărime. Potrivit unui raport al Asociației Române de Factoring, în 2018 piața locală de factoring a fost de 5 miliarde de euro, marcând al 4-lea an consecutiv de creștere.

În cazul particular al unui IMM sau start-up, factoring-ul este util dacă acesta activează în domenii dinamice, urmăresc îmbunătățirea indicatorilor financiari  și vor să-și extindă activitatea.

Finanțarea prin factoring presupune ca un IMM să-și ”vândă” facturile emise clienților săi unei societăți de factoring. Aceasta, în schimbul acestor facturi, finanțează IMM-ul cu până la 95% din valoarea facturilor, urmând ca restul să fie primit după ce societatea de factoring încasează facturile de la clienții IMM-ului.

Soluții oferite de Next Capital

Factoring-ul este unul dintre mecanismele de finanțare pentru IMM-uri oferit de Next Capital, IFN specializat, prezent pe piața din România de peste 13 ani. Experiența acumulată în acest timp îi permite să asigure soluții personalizate de factoring sau reverse factoring pentru IMM-uri. Timpul de analiză a dosarelor a fost optimizat și este de doar 7 zile, in medie, iar condițiile comerciale sunt avantajoase.

Colaborarea cu Next Capital a ajutat IMM-urile partenere să treacă peste situații dificile legate de cash flow și să nu mai aibă dificultăți atunci când vine vorba de plata taxelor la stat, a furnizorilor sau a angajaților.

Clienții Next Capital beneficiază și de servicii conexe, precum consultanță specializată, cash management, servicii de colectare a debitelor sau monitorizara portofoliului partenerilor de afaceri.

TAGS

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare