sursa foto:  gov.ro

Sute de mii de salariați vor fi afectați de măsurile fiscale ale Guvernului! Se vor trezi cu salariile mișcorate

Sute de mii de salariați vor fi afectați de măsurile fiscale pe care Guvernul Marcel Ciolacu și-a asumat răspunderea.

Potrivit sindicaliștilor de la Blocul Național Sindical (BNS), sute de mii de angajați vor avea salariile mișcorate.

Dumitru Costin, liderul Blocului Național Sindical, a explicat, la Antena 3 CNN, cum vor fi afectați angajații.

Am făcut deja niște evaluări pe care vreau să vi le prezint. Să începem cu impactul pe salariul minim. Există odată cu acest proiect de lege pe care urmează să își asume răspunderea un alt act normativ care vizează creșterea salariului minim de la 3000 de lei la 3300 de lei, concomitent cu eliminarea acelei deduceri fiscale de 200 de lei care se aplică salariul minim.

Așadar, crește salariul minim de la 3300 de lei, concomitent cu eliminarea acelei facilități, acelei deduceri de 200 de lei.

Asta înseamnă că din cei 300 de lei pe care angajatorii din România îi voi plăti pentru majorarea salariului minim, pentru lucrătorii pe care îi au angajați cu salariul minim, din cei 300 de lei 98 de lei vor rămâne în venitul net al salariatului, iar 202 lei intră la bugetul de stat.

Ca să înțelegeți dimensiunea acestui demers, impactul pe bugetul general consolidat, adică venituri în plus până la 31 decembrie anul curent, pentru că avem în economia României 1,8 milioane de salariați plătiți pe salariul minim, impactul va fi de peste 1 miliard”, a explicat Dumitru Costin, la Antena 3 CNN.

„În construcții, de exemplu, impactul va fi unul negativ.

Aproape jumătate de milion de salariați în domeniul construcțiilor care vor avea, cel puțin cei care sunt plătiți cu salariul minim, aici s-a putut face un calcul efectiv, în ciuda faptului că le crește brutul de la 1 octombrie de la 4000 la 4500 de lei, vor avea un venit net mai mic cu 56 de lei. Și asta din cauza contribuției la CASS care de la nivel 0 va ajunge la 450 de lei.

Pe de altă parte, impozitarea tichetelor afectează orice salariat al acestei țări care primește tichete de masă.

Și la IT, ei iau cu stânga și dau cu dreapta. Au făcut o combinație de modificare legislativă care va duce la o creștere de venit net pentru salariații din IT.

În ciuda faptului că vin și spun că pun impozit de venit și pentru ei, pentru tot ceea ce depășește 10.000 de lei, după scăderea CAS-ului și CASS-ului. Pentru că le-au dat o opțiune de plată la pensii.

Aceștia pot plăti 25% sau, conform legii pentru care vor să își asume răspunderea, pot plăti la pensie mai puțin, 475 la Pilonul II. Aplicând formulele de calcul, aici rezultă un plus de venit net de 479 de lei, 480 de lei pentru sectorul de IT”, a mai spus Dumitru Costin, la Antena 3 CNN.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare