sursa foto:  Facebook.com

Tensiuni uriașe în interiorul Coaliției de guvernare! Dan Motreanu sare la gâtul lui Petre Daea: ‘Nu își asumă răspunderea pentru eșecul negocierilor cu Comisia Europeană’

Europarlamentarul PNL şi prim-vicepreşedinte al partidului Dan Motreanu afirmă, marţi, că ministrul Petre Daea, responsabil de negocierile cu Comisia Europeană pentru acordarea de compensaţii fermierilor români, nu-şi asumă eşecul discuţiilor.

 

”România este în mod clar dezavantajată”, afirmă Motreanu, precizând că împreună cu alţi europarlamentari a făcut tot ce se putea pentru a remedia situaţia, dar documentele trebuie prezentate de către Ministerul Agriculturii.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, nu îşi asumă răspunderea pentru eşecul negocierilor cu Comisia Europeană referitoare la acordarea compensaţiilor pentru fermierii români afectaţi de importurile de grâne din Ucraina. România va primi doar 10,05 milioane de euro, comparativ cu Polonia, care primeşte 29,5 de milioane de euro şi Bulgaria, care primeşte 16,75 milioane de euro, potrivit propunerii prezentate de Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski”, a scris, marţi, pe Facebook, an Motreanu.

România este în mod clar dezavantajată”

Liberalul afirmă că delegaţia PPE România a făcut eforturi pentru sprijinirea fermierilor români.

Însă, această luptă trebuia să fie şi lupta Ministerului Agriculturii. Răspunderea pentru prezentarea documentelor necesare revine  Ministerului Agriculturii. Am solicitat Comisiei Europene, împreună cu colegul meu Daniel Buda, măsuri pentru sprijinirea producătorilor români de cereale. Ni s-au alăturat colegii din grupul PPE România şi o serie de eurodeputaţi din statele învecinate. Scrisoarea trimisă Comisiei Europene a fost semnată de 48 de europarlamentari (…)

Am făcut tot ceea ce ţine de atribuţiile noastre de europarlamentari, dar sumele pentru compensaţii se bazează pe documentele pe care le-au prezentat ministerele agriculturii din cele trei ţări. România este în mod clar dezavantajată, având în vedere că prin ţara noastră a trecut cea mai mare cantitate de grâne din Ucraina. Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, a afirmat că 60% din grânele din Ucraina au tranzitat România”, a mai scris Motreanu.

 

Europarlamentarul a făcut rerferire la ultimele declaraţii ale ministrului Agriculturii: ”Acum, Petre Daea promite că Guvernul României va  oferi în plus o sumă echivalentă cu sprijinul UE, adică încă 10,05 milioane de euro.  De asemenea, spune că a solicitat ieri la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Agricultură şi Pescuit, revizuirea formulei de calcul. Încearcă sa îndrepte lucrurile pe ultima sută de metri, în loc să acţioneze profesionist din timp”.

”Cerealele din Ucraina se vând la preţuri mai mici în UE”

Potrivit lui Motreanu, propunerea Comisiei va fi analizată de cele 27 de state membre într-o reuniune tehnică din 30 martie.

”Cerealele din Ucraina se vând la preţuri mai mici în Uniunea Europeană, beneficiind de scutiri de taxe vamale. Exporturile fermierilor români au scăzut cu aproximativ 1,5 milioane de tone de grâu, iar preţul unei tone de grâu a scăzut cu peste 100 de euro. Fermierii din România, Polonia sau Bulgaria nu pot valorifica producţia lor la preţuri care să acopere costul de producţie, cu atât mai puţin să genereze profitul minim necesar pentru asigurarea traiului zilnic”, a mai scris prim-vicepreşedintele PNL Dan Motreanu, conform news.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare