theodor paleologu candidatura alegeri prezidentiale 375935

Theodor Paleologu desființează proiectul ‘România Educată’ al lui Klaus Iohannis: ‘E un fâs! S-a gândit șapte ani de zile, ca să producă ceva lipsit de interes și nesărat’

Theodor Paleologu , fost ministru al Culturii, diplomat, profesor și om de cultură a declarat că proiectul ”România Educată” inițiat de președintele Klaus Iohannis, reprezintă un cumul de ,”banalități și baliverne fără cap și coadă”.

 

Theodor Paleologu: ,,De 30 de ani reformăm educația și e din ce în ce mai rău”

,,În cel mai bun caz, niște banalități! Ne referim la documentul prezentat de președintele Iohannis. Pe de altă parte, e interesant! E un fost inspector școlar care produce asemenea fâs. E un fâs! S-a gândit șapte ani de zile, ca să producă ceva lipsit de interes și nesărat. Se vede că nu are experiență de profesor, că nu știe exact cum este treaba cu predarea. Acuma, să vă spun un lucru: nu este vorba numai de acest al nu știu câtelea proiect. Că fiecare vine cu proiectul lui. Fiecare cu viziunea proprie. Ăsta este un alt cuvânt de care m-am săturat: viziune și reformă! Fiecare se trezește cu viziunea lui pentru o reformă. De 30 de ani reformăm educația și e din ce în ce mai rău!”

Theodor Paleologu: ,,Eu cred că educația trebuie să aibă și o dimensiune patriotică”

,,Acuma, cred că în privința educației problema este pusă prost din start. Trebuie să ne întrebăm care sunt scopurile educației.  Și eu văd doi piloni esențiali ai educației. Unul este autonomia și al doilea este moștenirea, transmiterea unei moșteniri. Eu cred că educația trebuie să aibă și o dimensiune patriotică. Dacă nu-ți formezi cetățenii, te duci de râpă ca societate! Când vorbesc de autonomie, mă gândesc la autonomia intelectuală, profesională și morală. Autonomia profesională înseamnă că trebuie să formezi oameni care să fie în stare să-și câștige viața, din munca lor. Să aibă o profesie, să fie în stare să muncească pentru societate. E ceea ce ne conectează la realitățile vieții. Autonomia morală se referă la capacitatea de a lua decizii etice și foarte importantă este autonomia intelectuală. Capacitatea de a gândi cu propria minte. Or, noi nu încurajăm așa ceva. Școala românească nu încurajează autonomia intelectuală!”  

Theodor Paleologu: ,,Nu se poate face școală serioasă cu multă lume”

Profesorul Theodor Paleologu a povestit ce anume îi atrage pe oameni la ,,Casa Paleologu”, imobilul din Armenească 34, o punte între epoci unde găsești îndrumare pentru a cunoaște, a înțelege și a te descurca într-o lume imprevizibilă, nesigură.

,,Învățământul de calitate nu poate să se adreseze decât unui număr mic de studenți. Nu e vorba de elitism aici, ci e vorba de faptul că numărul ideal de studenți este mic. Nu se poate face școală serioasă cu multă lume. În America și nu numai, raportul numărului de studenți la profesor este un criteriu de evaluare. Cu cât este mai mic numărul de studenți la un profesor, cu atât mai bine! (…) La noi, la Casa Paleologu, sigur că acceptăm mai multă lume, în general avem cam 20 de cursanți, uneori online avem ceva mai mulți, însă nu ar fi bine să fie prea mulți. Ne ferim de așa ceva”, conform AlephNews.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare