sursa foto:   Profimedia Images

Ungaria lui Viktor Orban șantajează Ucraina! Cere retragerea băncii maghiare OTP de pe lista cu sponsori ai invaziei lui Putin

Șantaj la nivel înalt făcut de Ungaria lui Viktor Orban! Ministrul de Externe maghiar, Peter Szijjarto, a condiționat furnizarea de arme din FEP către Ucraina de scoaterea OTB Bank de pe lista cu sponsori ai invaziei ruse.

Facilitatea europeană de pace (FEP) pentru furnizarea de arme Ucrainei decât dacă banca ungară OTP va fi retrasă de pe lista ucraineană cu sponsori ai războiului, a declarat miercuri la Viena ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, transmite MTI. Din acelaşi motiv, precum şi din cauza restricţiilor privind investiţiile chineze guvernul de la Budapesta nu va sprijini noi sancţiuni împotriva Rusiei, a adăugat el, scrie Agerpres.

Szijjarto a declarat, după un dejun de lucru cu omologul său austriac, Alexander Schallenberg, că „la Bruxelles au fost prezentate noi propuneri care ar cere oamenilor din Europa să facă noi sacrificii, fără a aduce pacea măcar cu un centimetru mai aproape”.

Szijjarto a afirmat că cel de-al 11-lea set de sancţiuni pregătit de UE este „complet contrar bunului simţ”

Peter Szijjarto a apreciat că cel de-al 11-lea set de sancţiuni pregătit de UE este „complet contrar bunului simţ” şi că cele zece precedente au eşuat. El şi-a exprimat totodată preocuparea că măsurile avute în vedere de UE împotriva a opt companii chineze ar duce „sigur la agravarea sau chiar la blocarea” relaţiilor cu China şi ar putea „determina o spirală de reacţii negative”.

Din moment ce „am rupt practic relaţiile de cooperare între UE şi Rusia una câte una, am considera extrem de nociv (…) să se întâmple acelaşi lucru şi cu relaţiile Europa-China”, a notat ministrul de externe ungar, argumentând că Europa „ar avea cu siguranţă de pierdut” din rivalitatea cu China şi făcând apel la cooperare. „Ungaria este un exemplu excelent pentru beneficiile pe care le poate aduce o cooperare civilizată cu China”, a insistat Szijjarto.

În ce priveşte propunerea de deblocare a unei noi tranşe de 500 de milioane de euro din Facilitatea europeană de pace pentru livrările de arme Ucrainei, ministrul de externe ungar a notat că acest lucru „ar spori şi mai mult riscul de escaladare”. „Se aşteaptă ca noi să suportăm şi mai multe pagube în plan economic, în timp ce Ucraina devine din ce în ce mai ostilă Ungariei, luând decizii şi măsuri ostile, inclusiv ameninţări grave exprimate recent”, a spus el.

Acesta a subliniat că includerea OTP pe lista ucraineană a sponsorilor războiului este „scandaloasă şi inacceptabilă”, sugerând că banca ungară nu a încălcat nicio lege. El a amintit de asemenea de relatările din presă conform cărora preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a propus sabotarea oleoductului Drujba, numind acest lucru „un atac clar împotriva suveranităţii Ungariei”.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare