sursa foto:  aldianews.com

Va fi Ucraina invadată de Rusia? Iulian Flota: ‘Situația rămâne una îngrijorătoare, însă asta nu înseamnă neapărat că se va ajunge la un deznodământ catastrofal’

Iulian Fota, directorul general al Institutului Diplomatic Român, a explicat că poziția Casei Albe, care spunea că Federația Rusă poate invada Ucraina „în orice moment”, nu înseamnă automat că ofensiva se va și concretiza. „Eu pot să sparg geamuri în orice moment al zilei, pot să fac lucrul acesta, iau o piatră și dau, dar asta nu înseamnă că am să fac așa ceva și nu înseamnă că sparg geamurile în perioada următoare”, a punctat oficialul, miercuri, pe B1 TV.

 

Iulian Fota: „Eu în continuare creditez procesul diplomatic cu șanse ca detensionarea să se producă și, dacă mă întrebați pe mine, eu cred că deja se întâmplă”

„Dacă e să vorbim de agresiune rusă, asta s-a întâmplat în 2014. Eu pot să sparg geamuri în orice moment al zilei, pot să fac lucrul acesta, iau o piatră și dau, dar asta nu înseamnă că am să fac așa ceva și nu înseamnă că sparg geamurile în perioada următoare (…). Știm concentrarea de trupe, știm capabilitățile rusești, știm că ar putea – asta nu înseamnă că Rusia o să și facă chestiunea aceasta, mai ales în perioada următoare, și sunt alte argumente sau alte fapte pe care le luăm în calcul când suntem ceva mai reținuți.

De exemplu, tot în presa internațională se spune că urmează să aibă loc o întâlnire a domnului Blinken cu domnul Lavrov și probabil că va fi o nouă etapă din acest dialog foarte interesant pe care Rusia îl are deja cu Statele Unite de ceva timp”, a explicat Iulian Fota, la News Pass cu Laura Chiriac.

Situația rămâne una îngrijorătoare, însă asta nu înseamnă neapărat că se va ajunge la un deznodământ catastrofal, a mai spus Iulian Fota.

„E o situație îngrijorătoare, tensiunea este în continuare mare, suntem preocupați, urmărim, dar asta nu înseamnă că neapărat în zilele următoare se va întâmpla ceva catastrofic. Dimpotrivă, eu în continuare creditez procesul diplomatic cu șanse ca detensionarea să se producă și, dacă mă întrebați pe mine, eu cred că deja se întâmplă. E ușoară, nu foarte vizibilă, dar cred că deja se produce detensionarea”, a punctat șeful IDR.

Expertul nu vede „nicio fractură” în relația transatlantică.

„Până în acest moment, în relația dintre Statele Unite și Uniunea Europeană eu nu văd nicio hibă, nu văd nicio fractură. Coordonările au fost perfecte, consultările sunt intense și apropiate. Secretarul de stat Blinken se duce la Berlin, dar acolo mai vin câțiva oficiali din alte state europene, deci discuțiile vor fi într-un format mai larg.

Până în acest moment, ceea ce Casa Albă a zis de nenumărate ori – nimic despre Europa fără Europa – este la virgulă respectat și lucrurile acestea se întâmplă, deci nu avem fracturi, nu avem diviziuni, nu avem diferențe de opinii în acest moment între americani și europeni, atât în ceea ce privește gravitatea acestei situații, cât și în ceea ce trebuie făcut în relația cu Rusia”, a mai spus Iulian Fota, informează b1tv.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare