sursa foto:  adevarul.ro

Va scăpa Mugur Isărescu de dosarul de colaborator al Securității? Fost Avocat al Poporului: ‘Nu are șanse să scape de dosar’

Gheorghe Iancu, specialist în drept constituțional și fost Avocat al Poporului, susține, într-o declarație pentru PS News, că guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, nu are șanse prea mari să scape de dosarul de colaborator al Securității, așa cum se vehiculează în spațiul public. Potrivit unor informații pe surse, Mugur Isărescu ar putea profita de o eroare în procesul legislativ care ar putea duce la închiderea dosarului său aflat pe rolul Curții de Apel București.

”Instanța de judecată nu are ce să facă, decât să suspende eventual judecarea. Nu poate să admită punctul de vedere a lui Isărescu, ci poate suspenda până când se pronunță Curtea Constituțională.

El oricum nu scapă. El oricum a colaborat cu Securitatea și faptul că se folosește de chestiuni de formă nu înseamnă că va scăpa de o asemenea acuzație, dar la noi, în România, se poate orice.

Eu zic că nu are șanse să scape de dosar. Poate va scăpa pe moment, poate se va admite de Curtea Constituțională. Instanța trebuie să suspende până se pronunță Curtea Constituțională și va repune pe rol și va admite punctul de vedere și scapă astfel. Parlamentul va trebui să reia legea respectivă și să o admită așa cum a spus Curtea Constituțională. Vom vedea dacă Curtea Constituțională va adopta punctul lui de vedere, e posibil ca adoptarea să fie făcută corespunzător”, este de părere Gheorghe Iancu.

O eroare din procesul legislativ i-ar putea aduce guvernatorului Mugur Isărescu închiderea dosarului de colaborator al Securității aflat pe rolul Curții de Apel București. Prin intermediul avocatului său, Isărescu a sesizat Curtea Constituțională despre faptul că o modificare de lege din 2019, care a permis reluarea verificărilor în cazul său, a fost adoptată cu încălcarea principiului bicameralismului.

În mod concret, modificarea respectivă a urmat traseul Camera Deputaților → Senat dar, susține Isărescu, ar fi trebuit ca lucrurile să stea invers. Pe data de 30 septembrie, Curtea Constituțională va analiza sesizarea și, în cazul în care o va admite, modificarea de lege va deveni neconstituțională, iar acțiunea Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității prin care se cere constatarea calității de colaborator al lui Isărescu va fi respinsă.

O sursă din cadrul Consiliului spune că guvernatorul ”va fi «albit» la masa verde a CCR, fără probleme”, conform psnews.ro

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare