sursa foto:  ebihoreanul.ro

Valul 5 ar putea face ravagii în rândul persoanelor vulnerabile! Alexandru Rafila: ‘Românii nu merg la doctori decât când sunt bolnavi, nu sunt mari fani ai vaccinării’

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, atrage atenția că în momentul de față ”principala problemă, persoanele vulnerabile să fie protejate înainte de venirea valului 5”.

 

Întrebat ce planuri are pentru ca România să ajungă la un nivel onorabil în UE în privința vaccinării, ministrul Sănătății a declarat: „Problema mea nu este nivelul onorabil, problema este legată de protejarea celor care sunt la risc, așa cum am spus puțin mai devreme. Cred că acesta este lucrul cel mai important, să găsim o soluție să îi protejăm, dar până la urmă e o decizie individuală.

Gândiți-vă că ei, să spunem, până în momentul de față nu s-au îmbolnăvit în proporție așa de mare pentru că n-a fost multă circulație în această perioadă, dar odată cu venirea sărbătorilor de iarnă multe persoane merg la familii, la familiile extinse, la bunici ș.a.m.d., în mediul rural, și îi punem la risc, și de aceea cred că dacă vrem să arătăm că ținem într-adevăr la ei ar trebui să și insistăm, să îi convingem să se vaccineze”.

„Lucrăm la acest lucru, împreună cu autoritățile locale, și o să fac acest lucru, în măsura în care este posibil cultele să ne ajute în acest demers pentru că e un semn, dacă vreți, de responsabilitate și de grijă pentru cei care sunt mai vulnerabili decât noi”, a adăugat el.

 

Întrebat dacă e de părere că există și o altă soluție de a stimula vaccinarea decât frica, având în vedere că ritmul de imunizare crescuse abia atunci când România înregistra sute de decese COVID-19 în fiecare zi, Alexandru Rafila a spus:

 

Eu aș vrea să existe și altă soluție pentru că doar frica… sigur, este și acesta un punct de vedere, dar nu cred că trebuie să reacționăm doar emoțional și doar la frică, pentru că ne prinde nepregătiți într-un fel. Noi nu avem un comportament preventiv în mod natural. Românii nu au un comportament preventiv, uitați-vă că nu merg la doctori decât când sunt bolnavi, nu sunt mari fani ai vaccinării ș.a.m.d. E o chestiune care durează, n-o să putem să o rezolvăm acum într-o lună”.

Ar fi extraordinar, dar eu sunt realist și îmi dau seama că nu se poate rezolva chestiunea aceasta într-o lună și atunci de aceea încercăm cu influencerii locali – care sunt fie primarii, autoritățile locale, medicii de familie trebuie să fie aliații noștri în această luptă și încercările de decredibilizare a lor în această perioadă, după părerea mea, n-au fost niște idei extrem de bune.

Dacă sunt probleme, sigur, pot apărea probleme la orice fel de categorie de profesioniști, dar nu trebuie să le exacerbăm aceste probleme și trebuie să îi aducem împreună cu noi. Acesta este alt element pe care eu îl consider și o să îl și fac în zilele imediat următoare, să mă întâlnesc cu organizațiile lor profesionale încât acest parteneriat să ducă la creșterea ratei de vaccinare la vulnerabili. Vă spun, în momentul de față, aceasta cred că este principala problemă, persoanele vulnerabile să fie protejate înainte de venirea valului 5”, a declarat Alexandru Rafila la B1 TV.

Vezi și:

Alexandru Rafila vine cu noi lămuriri despre situația dintre el și Raed Arafat: ‘Încercăm să ne vedem fiecare de treaba lui și așa cum am mai spus Ministerul Sănătății trebuie să aibă poziția de responsabilitate’

Solicitare urgentă către ministrul Alexandru Rafila: ‘Și noi am fost în linia întâi, şi noi am luptat cu pandemia alături de medici’

Alexandru Rafila, despre certificatul verde: ‘Nu renunțăm. Vrem ca el să fie introdus atunci când există justificare epidemiologică, când e rațional, și să renunțăm la el când nu mai e cazul’

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare