Vești uriașe pentru milioane de români! Începând de astăzi, 1 octombrie 2023, salariul minim pe economie a crescut. În România sunt 1,89 milioane de contracte de muncă plătite cu salariul minim.
Practic, avem 3 salarii minime în țară, deoarece în construcții, agricultură și industria alimentară sunt reglementate diferit. PFA-activități independente se raportează la salariul minim, așa că în cazul acelor persoane trebuie avută în vedere suma de la începutul anului atunci când își plătesc taxele în 2024, potrivit hotnews.ro.
La cât crește salariul minim brut garantat în plată și care este netul
Salariul minim brut garantat în plată crește de la 3.000 de lei, la 3.300 lei de la 1 octombrie, conform Hotărârii publicată joi în Monitorul Oficial.
Precizăm că până la finalul acestui an se află în vigoare o prevedere prin care 200 de lei nu sunt taxați.
Așadar, un angajat plătit cu salariul minim va lua „în mână” (adică net) de 2.070 lei, respectiv cu 172 lei mai mult decât astăzi.
Câți angajați cu salariul minim sunt în România
Datele Ministerului Muncii arată că în România beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată un număr de circa 1,8 mil. de salariați, ceea ce reprezintă un procent de aproximativ 28% din numărul total de salariați activi.
De majorarea salariului de bază minim de 3.300 de lei, conform sursei citate, vor beneficia un număr de 1.867.588 salariați.
Ministerul Muncii nu spune, dar este vorba și despre mulți antreprenori angajați în propria firmă pentru a-și menține statutul de microîntreprindere, fiind una dintre condiții.
Statul nu a calculat un impact, adică suma pe care ar urma să o încaseze ca urmare a majorării salariului minim, aceasta fiind percepută de mediul de afaceri, în general, ca o taxă.
Activitățile independente – PFA trebuie să fie atente când completează Declarația unică pentru veniturile din 2023, având în vedere noul salariu minim
Creșterea salariului minim va pune în dificultate persoanele fizice autorizate – activitățile independente.
Cum acestea plătesc taxele plafonat la 6, 12 și 24 de salarii, cel mai bine ar fi să o facă luând în considerare salariul minim de 3.000 de lei brut, când vor depune Declarația unică până în mai 2024.
De ce?
Conform unui articol din Codul fiscal „în situaţia în care, prin hotărâre a Guvernului sau prin alte acte normative, se utilizează, în acelaşi an, mai multe valori ale salariului minim brut pe ţară, diferenţiat în funcţie de studii, de vechime sau alte criterii prevăzute de lege (…) se ia în calcul valoarea cea mai mică a salariului minim brut pe ţară, dacă prin lege nu se prevede altfel”.
În orice caz, cel mai probabil va reveni ANAF în 2024 pentru a face lămuriri cu privire la acest aspect, conform hotnews.ro.