Vești bune pentru șoferi! Mașinile vor putea fi înmatriculate și online

Guvernul a aprobat Ordonanța de Urgență prin care șoferii pot să-și înmatriculeze mașinile și online din 2024.

Guvernul a aprobat Ordonanța de Urgență prin care șoferii vor avea opțiunea de a-și înmatricula mașinile și online, începând din 2024. Conform proiectului de lege, actul normativ inițiat de Ministerul de Interne prevede că în 6 – 12 luni serviciile de înmatriculare și radiere auto vor fi disponibile online.

Pentru asta este nevoie de înființarea unei platforme – „Registrul Electronic Național de Identități Electronice”, unde vor fi implementate datele de la 3.300 de entități implicate la nivel național, se arată în Nota de Fundamentare a proiectului OUG.

Direcția de Permise și Înmatriculări (DRPCIV) asigură servicii online integrale numai pentru radiere și rezervare/păstrare număr de înmatriculare, în condițiile în care înmatricularea auto este cel mai solicitat serviciu, cu aproape 1,5 milioane de certificate de înmatriculare eliberate în 2022.

„Accesul cetățenilor la serviciile publice din domeniul înmatriculării vehiculelor rutiere presupune, în cele mai multe cazuri, deplasarea la sediile mai multor autorități, pentru îndeplinirea formalităților cerute de lege.

Parcurgerea acestor etape presupune constituirea unor seturi de documente care se impun a fi depuse la instituțiile anterior amintite, acest proces implicând un efort excesiv, consumator de timp și resurse financiare, ce generează confuzii și nemulțumiri în rândul solicitanților nevoiți să adreseze câte o cerere fiecărei autorități implicate.

În aceste condiții, este evidentă birocrația mecanismului administrativ actual, ce trebuie parcurs de solicitant în vederea înmatriculării unui vehicul, astfel încât se impune crearea unor mecanisme interinstituționale de schimb al datelor, bazate pe 2 interacțiunea acestuia cu cât mai puține instituții, urmată de diseminarea datelor relevante către toți ceilalți actori implicați.

Din analiza statistică efectuată la nivelul Direcției generale permise de conducere și înmatriculări rezultă că, în cursul anului 2022 au fost eliberate 1.455.388 certificate de înmatriculare (exceptând documentele emise ca duplicat al unor certificate deteriorate, pierdute sau furate), și au fost efectuate 167.847 operațiuni de radiere, ceea ce înseamnă că, anual, în aproximativ 1,6 milioane de situații, solicitanții acestor operațiuni sunt nevoiți efectueze deplasări între mai multe autorități, precum autoritatea de înmatriculare, organul fiscal local, și, după caz, organul fiscal teritorial al ANAF”, se arată în proiect.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare