sursa foto:  capital.ro

Vești excelente pentru sute de mii de români! Statul le va acorda un ajutor tuturor celor care se află în această situație

Vești bune! Prin programul Prima Conectare, familiile sau persoanele cu venituri mici vor beneficia din partea statului de un ajutor ca să se poată branșa sau racorda la rețelele publice de apă și canalizare. Măsura de sprijin îi vizează, mai exact, pe cei cu venituri nete de până la 2.550 de lei.

 

Concret, măsura de sprijin vizează, potrivit ghidului de finanțare a programului Prima Conectare, ce se află acum în dezbatere la Ministerul Mediului, familiile şi persoanele singure cu venituri reduse, respectiv care au media veniturilor băneşti nete lunare sub salariul minim brut pe ţară garantat la plată pe membru de familie. Salariul minim brut pe țară este, în prezent, de 2.550 de lei.

Mai exact, cu ajutorul de la stat, cei cu venituri mici vor putea acoperi cheltuielile de branşare sau racordare la sistemul public de alimentare cu apă şi/ sau de canalizare.

Potrivit lui Barna Tánczos, ministrul mediului, “practic, toți cei care nu și-au permis din punct de vedere financiar să se conecteze la rețelele publice de alimentare cu apă și la sistemele publice de canalizare o vor putea face acum, prin Prima Conectare”.

 

Persoanele cu venituri mici, care sunt, de fapt, beneficiarii finali ai proiectului, vor trebui să se adreseze, pentru a putea beneficia de ajutorul de la stat, operatorilor locali sau regionali de apă și canalizare, dar numai după ce ghidul de finanțare va fi aprobat, iar programul Prima Conectare, lansat oficial.

 

Valoarea maximă a ajutorului va fi de cel mult 2.000 euro/ gospodărie racordată și/ sau branșată la sistemul public de alimentare cu apă şi de canalizare (fără TVA) și va fi putea fi solicitată doar de operatorii de apă și canal. Așadar, banii nu vor ajunge direct la persoanele cu venituri mici, ci, din suma amintită, vor fi plătiți operatorii locali pentru branșarea unei gospodării.

Obiectivul principal al programului este creșterea gradului de acces al populației la serviciul public de apă și canalizare. În esență, el vizează reducerea impactului asupra mediului al evacuărilor de ape uzate urbane şi rurale menajere provenite din gospodării şi servicii și protejarea populaţiei de efectele negative ale apelor uzate asupra sănătăţii omului şi mediului prin asigurarea racordării/ branșării la rețeaua publică de canalizare/ alimentare cu apă, potrivit avocatnet.ro.

 

Programul Prima Conectare va avea un buget de 168 milioane de euro și, potrivit ministrului mediului, prin intermediul lui vor fi conectate la rețelele de apă și canalizare “peste 88.400 de gospodării”.

 

Acesta face parte din Planul Național de Redresare și Reziliență, iar perioada estimată de implementare a activităților proiectului este data de 30 iunie 2026.

Atenție! Măsura de sprijin nu e disponibilă în prezent. Pentru a putea accesa ajutorul, după definitivarea ghidului, autoritățile de mediu vor trebui să anunțe lansarea primei runde de înscrieri.

Vezi și:

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare