sursa foto:  psnews.ro

Vești importante pentru acești români! Cine poate beneficia de reducerea cu 13 ani a vârstei de pensionare și în ce condiții

Potrivit unei noi legi, recent promulgate, ce va intra în vigoare spre sfârșitul lunii august, angajații care au lucrat cel puţin 25 de ani în industria de producţie de energie termică şi electrică vor beneficia de pensie pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani. Conform Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), această nouă prevedere introdusă în Legea pensiilor se aplică doar celor care urmează sau intenționează să iasă la pensie după ce modificarea apărută va intra în vigoare.

Legea 197/2021, publicată săptămână trecută în Monitorul Oficial și care va intra în vigoare în data de 18 august, introduce în categoria locurilor de muncă în condiții speciale în “activitățile de producție, mentenanță și asimilate din unitățile de producție a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând și unitățile de extracție a cărbunelui, pentru personalul implicat direct și nemijlocit în utilizarea procedeelor și utilajelor specifice producției energiei electrice și extracției cărbunelui”.

Salariații care lucrează în aceste condiții vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani dacă au avut activitate cel puțin 25 de ani în domeniile menționate mai sus, precum și de utilizarea unui stagiu complet de cotizare de 25 de ani, la determinarea punctajului mediu anual, pentru cei care au lucrat cel puțin 30 de ani în respectivele domenii.

Printr-un comunicat, CNPP a transmis o clarificare prin explică faptul că Legea 197/2021 nu permite asimilarea în condiții speciale a perioadelor realizate în condițiile deosebite înainte de 18 august 2021, data de intrare în vigoare a acestei legi, și nici nu va duce la recalcularea pensiilor aflate deja în plată, informează avocatnet.ro

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare