sursa foto:  stiripesurse.ro

Vești mari! Guvernul ar putea majora numărul minim de zile de concediu

Guvernul va majora numărul minim de zile de concediu ale salariaţilor din regiile autonome cu specific deosebit şi din unităţile bugetare, dacă un proiect lansat în dezbatere publică Ministerul Muncii va fi aprobat.

De asemenea, o serie de angajaţi vor putea să cumuleze concediile de la două locuri de muncă.

În prezent, salariaţii din regiile autonome cu specific deosebit şi din unităţile bugetare au dreptul, în fiecare an calendaristic, la un concediu de odihnă plătit, cu o durată de 18 – 25 zile lucrătoare, în raport cu vechimea în muncă. Ministerul Muncii consideră că această prevedere din legislaţie încalcă dispoziţiile din Codul Muncii care garantează fiecărui salariat o durata minimă a concediului de odihnă anual de 20 de zile lucrătoare.

Drept urmare, ministerul Muncii propune ca salariaţii din regiile autonome cu specific deosebit şi din unităţile bugetare să aibă dreptul, în fiecare an calendaristic, la un concediu de odihnă plătit, cu o durată de 21 sau 25 zile lucrătoare, în raport cu vechimea lor în muncă. Mai precis, dacă vechimea în muncă este sub 10 ani, salariaţii vor beneficia de 21 de zile de concediu. Dacă vechime este de peste 10 ani, ei vor avea o durată a concediului de 25 de zile.

Ministerul Muncii vrea să permită, de asemenea, cumularea a două perioade de concedii, pentru salariaţii din administraţia publică, din regiile autonome cu specific deosebit şi din unităţile bugetare. Potrivit legislaţiei în vigoare, salariaţii care îndeplinesc prin cumul, pe lângă funcţia de bază, cu o normă întreagă, o altă funcţie, au dreptul la concediu de odihnă plătit numai de la unitatea în care au funcţia de bază.

Unitatea în care salariaţii cumulează le va acorda, la cerere, un concediu fără plată pentru zilele de concediu de odihnă primite de la cealaltă unitate. Prin urmare, un salariat bugetar care poate cumula în condiţiile legii mai multe contracte individuale de muncă, beneficiază de concediu de odihnă şi indemnizaţie de concediu aferente numai la funcţia de bază, iar pentru celălalt raport de muncă are dreptul numai la concediu fără plată. Ministerul Muncii propune abrogarea acestei prevederi. Drept urmare, salariaţii vor putea cumula concediile de la ambele funcţii, potrivit adevarul.ro

Vezi și

EXCLUSIV Acuzații-dinamită la adresa giganților de pe piață: ‘Suprataxează românii din cauza bonurilor de masă’

Cine este, de fapt, Tudor Biaciu, cel care a făcut declarații explozive despre ‘clanurile’ din sistemul bugetar – Mafia fondurilor europene

Vești pentru toți angajații! Veți primi compensații dacă lucrați în această zi

 

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare