sursa foto:  MTI/EPA/Olivier Hoslet

Vești neașteptate pentru Volodimir Zelenski! Preşedintele Consiliului European se declară în favoarea aderării Ucrainei la UE

Chiar dacă Ucraina se află în plin război cu Rusia, preşedintele Consiliului European Charles Michel se declară, cu titlu personal, în favoarea unei aderări a la Uniunea Europeană (UE).

 

 

 

Ucraina are statutul de stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană, începând din iunie 2022, împreună cu Republica Moldova, un statut care presupune reforme, mai ales împotriva corupţiei.

”Acest (statut) este un pas înainte semnificativ către aderarea” la UE, subliniază Charles Michel, invitat la postul francez.

”Europa va fi mai apărată, mai solidă” în cazul unei aderări a Ucrainei, consideră el.

Această aderare ar fi totodată ”o mare provocare organizatorică”, consideră preşedintele Consiliului European, o funcţie pe care o deţine din decembrie 2019.

”Dacă ne îndreptăm către o extindere, va trebui, în paralel, că fim absolut mai rapizi şi mai flexibili în modul în care decidem. va trebui totodată să ne adaptăm politicile, priorităţile, capacităţile financiare”, subliniază el.

Războiul dintre Rusia şi Ucraina a condus la ”o schimbare de paradigmă” în privinţa aderării Ucrainei la UE, afirmă Charles Michel.

”Cu câteva săptămâni înaintea izbucniri acestui război brutal, exista o tendinţă, foate majoritară pe plan european, care nu credea în ipoteza că Ucraina se îndreaptă către UE pe termen mediu”, declară el.

Preşedintele Consiliului European arată în continuare cu degetul o ”greşeală majoră” a preşedintelui rus Vladimir Putin.

”El credea că, declanşând acest război, Ucraina avea să se prăbuşeasdcă în câteva săptămâni (…), că europenii aveau să fie imediat sfâşiaţi, fragmentaţi. S-a înşelat”, apreciază el.

Charles Michel relevă unitatea europeană şi conchide că ”suntem, după mai bine de un an mai târziu, mai sudaţi ca niciodată”, scrie news.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare