Vești importante pentru mii de tineri români! Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) va lansa în luna octombrie 2023 intervenția DR 30 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, prin care persoanele eligibile vor putea obține fonduri europene de câte 70.000 de euro pentru afaceri agricole.
Există anumite categorii de fermieri care au șanse mai mari la finanțare decât alții, datorită criteriilor de selecție gândite de Ministerul Agriculturii.
”Din punctul meu de vedere, DR 30 – instalarea tinerilor fermieri, este o măsură extrem de importantă și în acest an în PNS, deși nu este una foarte viabilă economic, deoarece suma de 70.000 de euro este relativ mică pentru începerea unei afaceri agricole. Prin intermediul DR 30 se urmărește instalarea tinerilor fermieri ca manageri ai unor exploatații agricole pentru prima dată, or asta înseamnă că ei nu au experiență și nu au utilaje. Suma care se oferă este relativ mică pentru a începe o astfel de afacere.
Trebuie să spunem că, în acest moment, cele mai mari șanse la accesarea acestui proiect le au cei care cultivă legume în spații protejate în zona de câmpie și cei care au exploatații zootehnice în zona montană. Din punctul meu de vedere este un punctaj corect, de această dată, pentru aceste două categorii. Totuși, aș fi lăsat și alte categorii să aibă șanse în a accesa fondurile.
”Ghidul final va fi lansat cu maxim 10 zile înainte de depunerea proiectelor”
Le recomand tuturor celor care doresc să acceseze fonduri să nu întârzie în pregătirea actelor, pentru că nu cred că va fi o perioadă lungă de pregătire a proiectelor între lansarea ghidurilor finale și depunerea proiectelor. Estimez că ghidul final va fi lansat cu maxim 10 zile înainte de depunerea proiectelor, așa cum s-a întâmplat și în vechile programări”, a precizat Cosmin Măglaș, consultant în accesarea fondurilor europene, conform agro-tv.ro.
Procedura descrisă de Ministerul Agriculturii pentru tinerii fermieri:
Având în vedere lansarea intervenției DR 30 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, din cadrul Planului Strategic (PS) 2023-2027, în luna octombrie 2023, conform calendarului prezentat în Reuniunea Comitetului de Monitorizare din 7 septembrie 2023, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Direcția Generală Dezvoltare Rurală, în calitate de Autoritate de Management pentru PS 2023-2027, face următoarele precizări:
Tinerii fermieri care intenționează să solicite sprijin financiar prin intermediul intervenției DR 30 și au depus cerere unică de plată la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) ca persoană fizică trebuie să-și schimbe statutul în forma de organizare a activității economice cu care vor să solicite sprijin pentru instalare. Astfel, va efectua transferul exploatației pe noua entitate cu care solicită sprijin în cadrul acestei intervenții, în conformitate cu cerințele intervenție.
Conform reglementărilor legale în vigoare, noua entitate poate fi: persoană fizică autorizată (PFA), întreprindere individuală (II), întreprindere familială (IF) sau orice formă juridică de organizare a activității economice, așa cum sunt detaliate în forma consultativă a ghidului solicitantului, disponibil pe site MADR și AFIR .
Este obligatoriu ca transferul exploatației pe noua formă de organizare să se realizeze înainte de depunerea cererii de finanțare în cadrul DR 30. Doar în acest mod va putea fi îndeplinită condiția de eligibilitate referitoare la obligativitatea ca solicitantul să figureze în sistemul APIA/ANSVSA (după caz), anterior depunerii cererii de finanțare, cu forma de desfășurare a activității economice cu care solicită sprijin prin prezenta intervenție, prevăzută în fișa acesteia.
Astfel, tinerii fermieri care solicită sprijin financiar prin DR 30 au posibilitatea să solicite în cel mai scurt timp Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură transferul activității economice în noua formă de organizare pentru a se putea încadra în cerințele menționate în ghidul solicitantului.