euro

sursa foto:  InquamPhotos/Octav Ganea

Vești uriașe pentru toți cei care desfășoară acest tip de activitate! Se va acorda un sprijin de sute de mii de euro

Vești bune de la Guvernul României! Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Competitivitate (AM POC) din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a publicat Ghidul solicitantului consolidat în urma consultării publice pentru Măsura 4.1.1.

 

Măsura 4.1.1 este una dintre formele de sprijin pe care Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene le-a lansat în această perioadă pentru a susține mediul de afaceri în circumstanțele excepționale create de manifestarea la nivel global a efectelor generate de multiplele crize din ultimii ani.

 

Proiectele aferente Măsurii 4.1.1 vor finanța investiții destinate retehnologizării, în vederea refacerii capacității de reziliență și vor avea ca activități eligibile:

 

a) modernizarea/echiparea/racordul la utilități publice/eficiență energetică a infrastructurilor de tip clădiri specifice aferente capacităților de producție/servicii existente, precum și pentru alte categorii de cheltuieli aferente infrastructurilor specifice de producție/servicii pentru care nu este necesară obținerea de autorizații de construire în conformitate cu legislația specifică în vigoare;

b) dotarea cu echipamente, utilaje specifice, mobilier specific, dotări IT, inclusiv pentru eficiență energetică necesare activității de producție și servicii precum și alte achiziții de bunuri de această natură care sunt necesare capacităților de producție/servicii existente.

 

Prin acest apel se alocă următoarele tipuri de granturi:

 

  • Granturi pentru investiții necesare capacităților de prestare de servicii

Fonduri alocate: 59,69 milioane euro, din POC și de la bugetul de stat.

Valoarea granturilor: între 50.000 euro și 200.000 euro, cel mult de cinci ori cifra de afaceri din 2019. Microîntreprinderile vor trebui să asigure cofinanțare de 5%, întreprinderile mici -10%, iar întreprinderile mijlocii – 15%.

Cine poate contracta granturile: entitățile care își desfășoară activitatea din Clasa P – Invățământ, Clasa Q – Sănătate și asistența socială, Clasa S – Alte activități de servicii.

  • Granturi pentru investiții destinate retehnologizării

 

Fonduri alocate: 358,14 milioane euro, din POC și de la bugetul de stat.

 

Valoarea granturilor: între 50.000 euro și 500.000 euro, cel mult de cinci ori cifra de afaceri din 2019. Beneficiarii vor trebui să asigure cofinanțare de 25% – 75%, în funcție de regiunea în care este realizată investiția.

Cine poate contracta granturile: entitățile care își desfășoară activitatea în domenii din Clasa C – Industria Prelucrătoare (cu excepția codurilor 11 fabricare băuturi, 12 fabricare tutun și 254 fabricarea armamentului și muniției), Clasa F – Construcții; Clasa G – Comerț cu ridicata și cu amănuntul; Repararea autovehiculelor și motocicletelor; Clasa H – Transport și depozitare; Clasa I – Hoteluri și restaurante.

Bugetul total alocat este de 417.830.695 euro (echivalentul a 2.065.796.739,15 lei la cursul euro valabil în luna iunie 2022, respectiv 1 euro = 4,9441 RON), din care 350.000.000 euro FEDR-REACT EU, iar 67.830.695 euro cofinanțare de la bugetul de stat.

Reamintim că, potrivit calendarului asumat, lansarea apelului se face la 16 august 2022, iar semnarea contractelor de finanțare are lor în perioada 1 septembrie – 30 noiembrie 2022.

Măsura 4.1.1 BIS

La 15 mai 2022, a fost aprobată o ordonanță de urgență care reglementează Măsura 4.1.1 BIS, prin care a IMM-urile din industria alimentară și a construcțiilor vor putea contracta granturi de investiții necesare retehnologizării în valoare de 300 milioane euro, din Programul Operațional Competitivitate (POC). Valoarea granturilor este cuprinsă între 50.000 și 500.000 de euro, iar numărul estimat de beneficiari este de peste 2.000. Această măsură reglementează cadrul pentru finanțarea IMM-urilor care își desfășoară activitatea în domeniile:

a) industriei alimentară panificație, patiserie și alte activități asimilate acestora, inclusiv procesare, prelucrare, distribuție și ambalare;

b) construcții, materiale de construcții, echipamente, mijloace de transport specifice, utilaje, tehnologii în construcții.

500 milioane euro pentru granturi destinate eficienței energetice

Tot la 15 iulie, a fost adoptată o măsură care să răspundă situației generate de creșterea prețului la materialele de construcții și la utilități publice și urmăresc reducerea consumurilor energetice și utilizarea surselor regenerabile de energie de către IMM-uri și întreprinderi mari.

Astfel, prin Programul Operațional Infrastructură Mare (#POIM) se alocă un buget de 500 milioane euro pentru finanțarea investițiilor în măsuri de eficiență energetică pentru întreprinderi mari și IMM-uri.

Granturile ce vor fi acordate acestei categorii de beneficiari au valoarea minimă de 50.000 euro și valoarea maximă de 500.000 euro, cu excepția celor acordate în baza schemei de minimis, unde valoarea maximă este de 200.000 euro.

300 milioane euro pentru sectorul agroalimentar

Separat de acestea, MIPE finanțează acordarea de microgranturi și granturi pentru capital de lucru pentru sectorul agroalimentar prin Programul Operațional Competitivitate (POC). Măsura, cu o alocare de 300 de milioane de euro, face parte din pachetul „Sprijin pentru România” și este în proces de implementare, fiind deja semnate contractele de finanțare.

Pentru acordarea acestui sprijin, este pregătită o schemă de ajutor de stat, cu două măsuri: microgranturi și granturi pentru capital de lucru, potrivit agro-tv.ro.

Vezi și:

Vești proaste pentru șoferii români! Cresc amenzile pentru lipsa rovinietei

Marius Budăi, despre renegocierea PNRR-ului: ‘Nu există niciun procent din PIB stabilit în țările europene. La noi, la 9,4%, înseamnă că-i condamnăm pe seniori la sărăcie’

Frații ‘Dedeman’ se adaptează crizei actuale! Dragoș și Adrian Pavăl atacă piața de energie

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare