sursa foto:  Profimedia Images

Viktor Orban se ține tare! Ungaria se va opune sancțiunilor UE împotriva Rusiei care vizează energia nucleară

Premierul Viktor Orban a declarat că Ungaria se va opune prin veto sancţiunilor Uniunii Europene împotriva Rusiei care vizează energia nucleară.

 

Ucraina a făcut apel la UE să includă compania rusă de stat pentru energie nucleară Rosatom în sancţiunile sale, însă Ungaria, care are o centrală nucleară construită de Rusia şi pe care intenţionează să o extindă cu ajutorul Rosatom, blochează o astfel de decizie, potrivit Reuters.

Orban a reiterat în interviu că sancţiunile în privinţa energiei nucleare „trebuie cu siguranţă respinse prin veto„.

Nu vom permite ca planul de a include energia nucleară în sancţiuni să fie implementat. Nici nu se pune problema„, a declarat premierul ungar.

Ungaria a criticat în mod repetat sancţiunile europene impuse Rusiei pentru invazia acesteia din Ucraina, spunând că ele nu au slăbit Rusia semnificativ, dar, în schimb, riscă să distrugă economia UE.

 

Occidentul nu a impus sancţiuni împotriva Rosatom de la începutul invaziei ruse din Ucraina.

 

Centrala nucleară ungară de la Paks are patru reactoare mici VVER 440 construite de Rusia, cu o capacitate combinată de circa 2.000 de megawaţi şi care au început să funcţioneze din 1982-1987.

Ea generează aproape jumătate din energia din Ungaria şi primeşte combustibil nuclear din Rusia.

Conform unui acord semnat în 2014 cu Rusia, Ungaria intenţionează să extindă centrala de la Paks cu două reactoare VVER de producţie rusească şi cu o capacitate de 1,2 gigawaţi fiecare, conform agerpres.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare