Homeless saracie saraci om al strazii boschetari cersetori

sursa foto:  calulorb.ro

Vine criza economică? Țara cu cea mai puternică economie din Uniunea Europeană se confruntă cu probleme uriașe din cauza restricțiilor anti-Covid

Se complică situația pe plan economic la nivel european! Creșterea economiei germane va încetini la 2,3% în 2023, a estimat ministrul Economiei, Robert Habeck.

 

Guvernul de la Berlin a redus prognoza pentru acest an la 3,6%, faţă de un avans de 4,1% estimat în octombrie.

Habeck a declarat în Parlament că se aşteapă ca economia să atingă nivelul anterior pandemiei în trimestrul doi din 2022.

Vineri, Oficiul federal de statistică (Destatis) a confirmat declinul economiei germane în trimestrul patru din 2021, când ţara se confrunta cu al patrulea val al pandemiei.

În ultimele trei luni din 2021, cea mai mare economie europeană s-a contractat cu 0,7%, comparativ cu trimestrul trei din 2021. Per ansamblu, Germania a înregistrat o creştere de 2,8% în 2021, după un declin de 4,6% în primul an al crizei provocate de pandemie. Este un nivel redus faţă de alte state europene, Franţa anunţând vineri o creştere de 7% anul trecut, cea mai bună performanţă din 1969.

În trimestrul patru din 2021, evoluţia economiei germane a fost afectată de perturbările din lanţurile globale de aprovizionare şi deficitul de semiconductori, care au lovit semnificativ industria. Deşi registrele de comenzi ale multor companii sunt pline, ele nu pot fi procesate în ritmul obişnuit din cauza lipsei materialelor.

 

Experţii şi analiştii se aşteaptă la o accelerare a economiei germane în cursul acestui an.

 

Săptămâna aceasta, Guvernul german a înrăutăţit previziunile privind avansul economiei în 2022, cu o jumătate de punct procentual, din cauza efectelor pandemiei.

În 2022, Executivul se aşteaptă ca economia germană să înregistreze o creştere de doar 3,6%, faţă de prognoza din toamnă, de 4,1%.

În primul trimestru din 2022, performanţa economiei încă va fi probabil afectată de pandemie şi de restricţii, în special în sectorul serviciilor. „Pe fondul creşterii ratei de vaccinare, ar trebui în curând să fie ţinută sub control pandemia şi să fie redus ajutorul de urgenţă. Apoi redresarea economiei va accelera vizibil”, a apreciat Habeck.

 

Inflaţia ridicată este un motiv de îngrijorare pentru Guvernul german.

 

„Per ansamblu, creşterea nivelului preţurilor de consum ar urma să fie din nou semnificativă anul acesta, cu o medie anuală de 3,3%, faţă de 3,1% în 2021”, se arată în raport. În decembrie, rata inflaţiei în Germania a urcat la 5,7% iar Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank) apreciază că rata inflaţiei va rămâne peste ţinta BCE de 2% cel puţin până în 2024.

Pandemia continuă să afecteze toate sectoarele economiei germane, noile restricţii având impact în special în retail, iar perturbările din lanţurile globale de aprovizionare şi deficitul de semiconductori au lovit semnificativ industria.

Principalele motoare ale creşterii din 2021 au fost exporturile şi cheltuielile publice masive, care au atenuat impactul pandemiei, transmit Reuters şi DPA, informează agerpres.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare