adrian nastase

sursa foto:  playtech.ro

Adrian Năstase: ‘Ceea ce se întâmplă, în aceste zile, la Bolintin este rezultatul indiferenței politice față de un fenomen previzibil – criminalitatea organizată’

Fostul președinte al PSD și premier al României, Adrian Năstase, susține că ”După 2004, sub influența unora dintre servicii, a fost însa destructurată Direcția de informații a Ministerului de interne, iar activitățile instituțiilor de forță ale statului, în timpul mandatelor lui Băsescu și Iohannis, au fost îndreptate doar spre așa zisă  luptă împotriva corupției”.

 

”Ceea ce se intampla, in aceste zile, la Bolintin este rezultatul indiferentei politice fata de un fenomen previzibil – criminalitatea organizata.

In 2004, atrageam atentia ca, alaturi de lupta impotriva coruptiei, trebuie sa se desfasoare si lupta impotriva criminalitatii, a terorismului, a traficului de persoane si a traficului cu droguri. Spuneam atunci ca eliminarea vizelor si calatoriile in strainatate vor genera trecerea de la o infractionalitate individuala la o infractionalitate colectiva, cu tehnici tot mai sofisticate.

De altfel, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT)  a fost înființata în anul 2004 prin legea 508/2004 în scopul destructurării grupurilor infracționale organizate, frontaliere și transfrontaliere. DIICOT efectuează investigații în materia infracțiunilor grave, definite de Legea nr.39/2003 privind prevenirea și combaterea criminalității organizate. 

Dupa 2004, sub influenta unora dintre servicii, a fost insa destructurata Directia de informatii a Ministerului de interne, iar activitatile institutiilor de forta ale statului, in timpul mandatelor lui Basescu si Iohannis, au fost indreptate doar spre asa zisa  lupta impotriva coruptiei. In acest timp, au proliferat clanurile infractionale, inclusiv prin conexiuni in alte tari, iar pandemia a facut ca membrii lor sa se „reuneasca” acasa, in Romania.

Autoritatea statului a slabit iar acest lucru s-a vazut si la Bolintin – lipsa de reactie si chiar complicitati ale celor din politie (la nivel de judet si de localitate), lipsa de forta a prefectilor, vulnerabilitatile primarilor, acceptarea circulatiei autovehiculelor fara permise pentru conducatori auto, construirea de locuinte fara autorizatii, lipsa unor reglementari mai ferme in aceste domenii, etc.

In plus, ne ferim sa discutam despre aparitia unor conflicte in Romania, intre comunitati de romi si alte comunitati. Astfel de incidente s-au mai intamplat la Baia Mare, in Moldova si in alte locuri.

Va trebui sa ne uitam si la cauze. Pana in 1989, multi romi lucrau, ca zilieri, la CAP-uri sau la IAS-uri. Disparitia lor i-a lasat fara surse financiare minime. In plus, o crestere demografica accentuata (casatorii timpurii, numar mare de copii) a creat probleme suplimentare. Eliminarea vizelor pentru mersul in strainatate a ascuns pentru o vreme aceste probleme. Din pacate, mergand in Occident, unii dintre ei s-au „perfectionat” in infractionalitate si au construit „multinationale” ale crimei organizate. Banii obtinuti i-au adus acasa si si-au dezvoltat un stil de viata in afara legilor si, uneori, in dispretul lor. Autoritatile au inchis ochii (uneori in mod intereresat).

Constient de problemele de existenta ale comunitatilor de romi, ca premier, am luat o serie de masuri, impreuna cu liderii acestora – numirea de consilieri romi la consiliile judetene si la unele primarii, utilizarea programului „cornul si laptele” pentru a atrage copiii romi in programele educationale, etc.

Acum, autoritatile se prefac ca nu exista aceasta problema. Ii vor muta pe romii din Dambovita din Bolintin in alta parte, vor schimba cativa sefi din politie. Pana la urmatorul incident cand vor trimite, din nou, mascatii sa stinga „incendiul”.

Eu cred ca cei vinovati de de crima din Bolintin trebuie pedepsiti exemplar. Cred ca trebuie pedepsiti si cei din autoritatile locale vinovati de indiferenta si lipsa de reactie. Dar cred, ca va fi nevoie de masuri politice, economice, sociale, educationale, pe termen lung, pentru a asigura integrarea comunitatilor de romi in societatea noastra. Nu se poate trai doar din manele”. a scris Adrian Năstase pe blogul său.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare