sursa foto:  mediafax.ro

Alexandru Rafila avertizează: ‘S-ar putea să ne apropiem de 30.000 de cazuri. Tulpina Delta va dispărea din România, iar varianta dominantă va fi Omicron’

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, avertizează că România s-ar putea confrunta chiar și cu 30.000 de noi infectări zilnice, motiv pentru care a fost crescută și capacitatea de testare.

 

Alexandru Rafila a afirmat că în prezent tulpina Omicron este dominantă în România.

Este tulpina Omicron dominantă. Probabil, 75% din cazuri sunt cu tulpina Omicron. Din fericire, produce cazuri mai puţin grave care nu necesită spitalizare şi nu ajuns decât în mică măsură în secţiile ATI.

Cazurile grave în secţiile ATI şi decesele sunt mai ales cu tulpina Delta care încă circulă în România. Probabil că în perioada următoare, în una maximum două săptămâni practic tulpina Delta va dispărea din circulaţie din România şi va fi exclusiv Omicron.

Asta nu se scuteşte de precauţii pentru că în momentul în care ai un număr foarte mare de cazuri – vedeţi că am ajuns la 20.000 de cazuri – e posibil ca de săptămâna viitoare începând de marţi, prima zi de raportare pentru o zi obişnuită de lucru, s-ar putea să ne apropiem de 30.000 de cazuri.

Această creştere săptămânală este în acest procent de 1,5 ori mai mare faţă de săptămâna precedentă”, a declarat Alexandru Rafila, la România TV.

Alexandru Rafila anunţă cum e posibil finalul pandemiei. „Cu cât o tulpină devine mai transmisibilă, cu cât patogenitatea ei scade”

De asemenea, Alexandru Rafila a luat în calcul posibilitatea ca pandemia COVID-19 să se încheie deoarece foarte mulţi oameni se vor infecta cu varianta Omicron care este foarte contagioasă.

Este posibil. E o speranţă pe care o are multă lume. Încă nu avem suficiente elemente de natură ştiinţifică să putem să afirmăm acest lucru, dar este o speranţă. E argumentată şi de faptul că în pandemii în general cu cât o tulpină devine mai transmisibilă, cu cât patogenitatea ei scade. Practic, întreaga populaţie la un moment dat trece prin boală sau e vaccinată. Sau trece şi prin boală şi e şi vaccinată.

Se ajunge într-o situaţie în care manifestare epidemică dispare şi rămân cazuri sporadice care apar când şi când. Lucrul ăsta duce la sfârşitul urgenţei de sănătate publică la nivel global. Asta ne dorim, să ne putem să ne reluăm vieţile”, a afirmat Alexandru Rafila.

Oamenii din Bucureşti care au simptome se pot testa pentru COVID la spitale

E vorba despre o acţiune care are ca scop scurtarea timpului de aşteptare. Sunt foarte multe apeluri la serviciul de ambulanţă şi din această cauză timpul necesar ca ambulanţa să ajungă la domiciliul persoanelor care solicită acest lucru, care sunt simptomatice, a crescut foarte mult.

Indiferent de ce am face noi, numărul de maşini este limitat şi când sunt mii de solicitări, lucrul ăsta face ca adresabilitatea să fie mai scăzută.

Ieri am lucrat şi la ora 23 am finalizat organizarea acestor centre care nu sunt de testare, ci de recoltare a probelor.

Testul propriu-zis se face în laboratoare unde vor fi trimise aceste probe. Rezultatul nu este pe loc. Este un rezultat care vine în decurs de câteva ore sau a doua zi, dar oricum timpul ăsta va fi scurtat foarte mult.

Nu se adresează decât persoanelor care solicită deplasarea la un astfel de centru la dispeceratul DSP, este un call center. E vorba doar despre persoanele simptomatice.

Nu putem asigura şi e logic să fie aşa, pentru orice persoană vrea să vadă cum stă într-un anumit moment. E vorba doar despre persoanele simptomatice”, a subliniat ministrul Sănătăţii.

Vezi și:

Ieșire de ultim moment a ministrului Sănătății, Alexandru Rafila: ‘ Ne pregătim și pentru acest scenariu. Facem tot ce putem în această perioadă, încât să ținem lucrurile sub control’

Alexandru Rafila, despre tulpina Omicron: ‘Este aproape imposibil să nu te infectezi. Noi nu am avut niciun fel de informație despre acest virus’

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: ‘Rata de reproducere a acestei infecții a scăzut, maxima a fost în prima săptămână de după sărbători’

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare