sursa foto:  independent.org

Analistul economic Adrian Negrescu: ‘La noi, taxele sunt foarte, foarte mici la aceste produse. E o scăpare legislativă aici și nu știu care au fost interesele’

Analistul economic Adrian Negrescu a vorbit despre taxarea de care beneficiază în România produsele de tip tutun încălzit.

Economistul este de părere că „e o scăpare legislativă” și că statul român ar putea să încaseze 1 miliard de lei în plus dacă s-ar duce spre un nivel de taxare similar cu cele din state ca Franța, Portugalia sau Spania.

 

Întrebat dacă nu ar putea fi asta o sursă suplimentară de venituri pentru statul român, analistul economic a confirmat: „Eh, ba da, pentru că avem aproape 5 milioane de adulți fumători în România. Vă dați seama, e un număr foarte, foarte mare de oameni care plătesc taxe pentru țigările pe care le consumă. Sunt vreo 75% din prețul țigărilor obișnuite reprezentate de taxe, iar aceste produse de care vorbeați dumneavoastră, de tutun încălzit, țigări electronice și alte produse de tip vaping, eh, acestea beneficiază de o taxare undeva la nivel de trei ori mai mică decât în Franța”.

La noi, taxele sunt foarte, foarte mici la aceste produse. Mai mult decât atât, pentru că legea este făcută prost, acestea pot fi promovate și le vedem peste tot în marile orașe, le vedem în mass-media, le vedem peste tot promovate ca fiind niște produse sănătoase, dar să nu uităm, vorbim tot de tutun, fie el încălzit, cauzele și efectele nocive sunt cam aceleași”, a adăugat el.

E o scăpare legislativă aici și nu știu care au fost interesele

E o scăpare legislativă aici și nu știu care au fost interesele. Cert este că în momentul față, la nivelul taxelor pe care le plătesc companiile pentru aceste produse de tip tutun încălzit, noi suntem pe locul 16 din 22 de țări. În Franța sunt taxele de trei ori mai mari, la fel în Spania, la fel în Portugalia. La noi, ca să vă dați seama, dacă la un pachet de țigări clasic cam 15 lei din prețul pachetului se duce la buget, eh, în cazul acestui tutun încălzit se duc numai 5 lei, deci există o sursă potențială de câștig pentru statul român și, mai mult decât atât, există o sursă prin care putem, până la urmă, tempera acest consum de tutun încălzit”, a continuat Adrian Negrescu.

Să nu uităm, piața țigărilor tradiționale e undeva la nivel de 3,4 miliarde de euro, asta înseamnă încasările statului, deci ar putea veni la bugetul de stat cel puțin 1 miliard, estimez eu din ce am văzut în mass-media, 1 miliard de lei care să asigure, practic, această necesară sursă de finanțare pentru alte proiecte importante pentru statul român, cum este, de pildă, și zona asta de Educație”, a mai spus analistul, conform b1tv.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare