sursa foto:  manganews.ro

Anul acesta nu mai mâncăm fructe românești

Vremea caldă din ianuarie și viscolul din februarie au dat peste cap toate livezile, iar pomicultorii au înregistrat deja pierderi consistente. Pomii fructiferi care înmuguriseră deja au fost înghețați de temperaturile scăzute.

Temperaturile alternante din ultimele săptămâni au dat peste cap culturile. Mai întâi a fost extrem de cald pentru o perioadă de iarnă, apoi a venit gerul fără strat consistent de zăpadă.

Cercetătorii vorbesc deja despre o anomalie climatică ce a afectat culturile agricole, pomii şi viţa-de-vie.

„Caisul deja este afectat 30-40% şi la piersic stăm mai bine, dar vom vedea după acest val de frig”, spune George Lămureanu, cercetător ştiinţific.

Dacă nu vor rezista acestei perioade critice, în pieţe şi supermarketuri vom avea din nou caise şi piersici de import, iar preţurile pentru puţinele fructe româneşti vor exploda.

Potrivit cercetătorilor, o plantaţie care a intrat în vegetaţie iarna şi apoi a fost lovită de îngheţ poate să se usuce complet sau să aibă pierderi mulţi ani la rând.

Nu frigul în sine dăunează pomilor fructiferi, ci mai degrabă alternanţa frig-cald. Lunile decembrie şi ianuarie au adus o vreme caldă neobişnuită pentru iernile normal, iar copacii au umplut crengile cu muguri. Însă şi unii, şi alţii, sunt răpuşi de ger şi viscol, acum.

Dacă pomicultorii au dreptate, vara aceasta pe tarabe vor predomina, în continuare, fructele din ţări străine. Iar pentru puţine fructe româneşti, preţurile ar putea fi dublate.

Adio, fructe româneşti! Anomalia climatică a dat peste cap livezile, informează Antena3.ro

Vezi și:

EXCLUSIV Acțiune, motor! Marcel Vela filmează??!

Cine ar fi îngenuncheat-o pe Ana Birchall – De ce nu ar fi ajuns ministru în Guvernul Orban

EXCLUSIV Şmen făcut de Guvernul Orban! Condiția care le anulează acest drept polițiștilor și militarilor

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare