sursa foto:  jurnalistii.ro

Apar primele nemulțumiri ale Laurei Codruța Kovesi la conducerea EPPO: ‘Ne trebuie mai mulți oameni. Am primit mai mulți bani, dar ce ar trebui să fac, să cumpăr flori pentru birou?’

Laura Codruța Kovesi, procurorul-șef al Parchetului European (European Public Prosecutor’s Office – EPPO), se declară nemulțumită de lipsa resurselor umane din cadrul instituției pe care o conduce.

Cheltuielile de personal ale EPPO, instituție finanțată integral din bugetul Uniunii Europene, au fost reduse cu circa 2,9 milioane euro, de la 19,67 la 16,77 milioane euro, iar cele operaționale – cu 2,55 milioane euro, de la 21,88 la 19,33 milioane euro.

În schimb, au fost majorate cheltuielile cu infrastructura IT&C, cu 1,05 milioane euro, de la 3,15 la 4,2 milioane euro, precum și cele administrative și logistice, cu 1,95 milioane euro, de la 3,4 la 5,35 milioane euro.

Cheltuielile de comunicare internă și externă, din care se finanțează „inclusiv dezvoltarea unui plan privind reputația Parchetului, prin consolidarea brandului acestuia, o reflectare obiectivă și echilibrată în media, stabilirea unui sistem de monitorizare și alertă timpurie cu privire la media și a unui plan de comunicare de criză”, au fost majorate de nu mai puțin de 8 ori, de la 50.000 la 400.000 euro.

Ajustarea a fost efectuată după revizuirea de luna trecută a bugetului general al UE pe anul în curs, prin care au fost luate fonduri de peste 200 milioane euro de la alte capitole bugetare și alocate diferitelor măsuri de combatere a efectelor pandemiei COVID-19. La EPPO nu s-au tăiat bani prin decizia UE, ci au fost prevăzute unele ajustări cu privire la numărul de personal pe anumite funcții și grade, efectivul total al Parchetului rămânând însă neschimbat.

Organigrama EPPO prevede pentru 2021 un număr de 95 de angajați proprii, la care se adaugă un efectiv de personal contractual de 35 de persoane, în total 130 de oameni.

Într-un interviu recent acordat Wall Street Journal (WSJ), procurorul-șef european a explicat că rectificarea bugetară a fost decisă de Colegiul EPPO din cauza faptului că Parchetului nu i s-a permis să mai facă noi angajări, deficitul de personal în raport cu volumul de lucru anticipat fiind principala problemă a instituției.

„Încă nu avem suficiente resurse. Ne trebuie mai mulți oameni, cel puțin încă 50 aici în Luxemburg, pentru a dispune de mai mulți analiști de caz și investigatori financiari care să se ocupe de spețele pe care le vom primi. Sper ca anul viitor să primim mai multe resurse. Vom lupta pentru asta”, a declarat fosta șefă a DNA.

„Vi s-a dat un buget ușor redus, dar sperați să primiți mai mult anul viitor?”, a întrebat reporterul WSJ.

„Am primit mai mulți bani (față de propunerea inițială a UE – n.r.), dar nu am primit aprobare să angajăm mai mulți oameni. Așa că ce ar trebui să fac, să cumpăr flori pentru birou? Nu, trebuie să folosim banii în mod înțelept pentru a angaja mai mulți oameni pentru că avem nevoie de mai mulți oameni. Acum sunt în situația de a da niște bani înapoi Comisiei Europene pentru că nu avem aprobare să angajăm mai mulți oameni„, a spus Kovesi.

Potrivit procurorului-șef EPPO, Parchetul European are deja înregistrate peste 300 de dosare.

„Unele spețe sunt la început, altele nu. E foarte dificil de estimat, după doar 2 săptămâni de activitate, însă sper că vom avea primul rechizitoriu spre finalul anului„, a conchis Kovesi, conform profit.ro.

 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare