sursa foto:  antena3.ro

Augustin Zegrean, precizări după decizia CCR privind pensiile speciale: ‘Am mai spus-o, nu se poate face acest lucru pentru că se intră în disfuncție constituțională’

Augustin Zegrean, fostul șef al CCR, a precizat că nu se pot impozita doar pensiile speciale, întrucât se intră în disfuncție constituțională și că legea trebuie să fie egală pentru toți. 

 

În iulie, Parlamentul a decis impozitarea tuturor pensiilor speciale cu până la 85%, decizie declarată acum neconstituțională de CCR.

Vezi și: Ce pensii au judecătorii CCR care au decis să nu se impoziteze pensiile speciale: Sume amețitoare!

„Este un articol în Constituția României care vorbește despre justa așezare a sarcinilor fiscale, asta înseamnă că dacă la o categorie specială pui o altă taxare decât la majoritatea, nu este în regulă. Am mai spus-o, nu se poate face acest lucru pentru că se intră în disfuncție constituțională, dacă vreți să puneți impozite, nu puneți doar la pensionari, puneți și la cei care au salarii mari, deputați, senatori, membri ai Guvernului. Sunt oameni în România care au 20.000 de euro salariu, de ce nu-i taxează cu 85%?”, a spus Augustin Zegrean, conform Digi24.ro.

Fostul șef al CCR a explicat că potrivit Constituției, toți oamenii sunt egali în fața legii și a autorităților și o astfel de impozitare ar trebui să se facă pentru toți cei care are venituri mari, peste o anumită sumă, indiferent că e vorba de pensii, salarii sau alte încasări. 

„Parlamentul are dreptul să taxeze astfel de pensii, dar să respecte dispoziția constituțională, cine are venituri mai mari de 10.000, că e vorba de salariu sau pensie, plătește impozit 85%, dar nu să spună că doar judecătorii, procurorii sau milițienii trebuie să plătească această taxă. Nu se poate asa ceva, este vorba de principiul egalității, scrie în Constituție că toți suntem egali în fața legii și a autorităților. Am auzit în campanie că dacă se va vota un anumit partid, nu vor mai fi impozitate salariile minime, adică la unul nu-i iei deloc, la altul îi iei tot?”, a mai spus Zegrean.

Întrebat dacă există un conflict de interese, Augustin Zegrean a declarat: „Tot în Constituție scrie că unica instituție în materie de litigii este Curtea Constituțională. Cine să judece dacă nu ei între ei? Nimeni poate stabili constituționalitatea sau neconstituționalitatea unei legi, a unei ordonanțe, doar CCR. Intrăm în paradoxului bărbierului din Antichitate, când se spunea că bărbierul bărbierește pe toți cei nebărbieriți și se punea problema cine-l bărbierește pe el”.

„Trebuie să se facă o lege clară și corectă, nu poți să te joci cu chestia asta”, a conchis Zegrean.

Citește și:

Document. Mutări la vârful Ministerului de Interne, în ianuarie 2021! Vor fi puși șefi plini la ‘Doi și-un sfert’ și DGA

Super veste pentru toți angajații acestei companii! Vor avea parte de o primă de Crăciun de 500 de euro

Blocajul din negocierile dintre PNL, USR-PLUS și UDMR ar putea lovi în toți șoferii! Din ianuarie 2021, amenzile ar putea crește semnificativ

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare