DN1 trafic brasov ploiesti aglomeratie coloana de masini

sursa foto:  puterea.ro

Blocajul din negocierile dintre PNL, USR-PLUS și UDMR ar putea lovi în toți șoferii! Din ianuarie 2021, amenzile ar putea crește semnificativ

După ce negocierile pentru formarea majorității de Dreapta, dintre PNL, USR-PLUS și UDMR, au eșuat, șoferii ar putea primi o lovitură usturătoare, începând cu 1 ianuarie 2021.

Concret, punctul de amendă ar putea crește semnificativ. Punctul-amendă are o valoare de 10% din salariul minim brut, iar amenzile s-ar putea majora la anul, dacă punctul de amendă nu va fi plafonat. Plafonarea amenzilor se poate face doar de un guvern cu puteri depline, nu de unul interimar, așa cum este Guvernul Ciucă.

La începutul anului 2020, Guvernul a plafonat punctul de amendă la 145 de lei. Această măsură nu va mai fi valabilă, însă, de la 1 ianuarie 2021.

În Ordonanța de Urgență nr. 1/2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative se prevede că, în perioada ianuarie – 31 decembrie 2020, valoarea punctului-amendă să se mențină la 145 de lei.

Astfel, punctul de amendă s-ar putea majora de la 145 de lei, cât este în prezent, la 223 de lei, salariul minim brut în România fiind, în prezent, 2.230 de lei. Practic, punctul de amendă ar putea crește cu 78 de lei.

Mai mult, dacă salariul minim va crește din ianuarie 2021, amenzile s-ar putea majora și mai mult.

Plafonarea amenzilor rutiere s-ar putea face printr-o nouă Ordonanță de Urgență, însă un guvern interimar, așa cum este cazul Guvernului interimar Ciucă, nu poate emite ordonanțe.

Ce spune Legea nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor

Conform Art. 26 alin. (3) din Legea nr. 90/20001, un guvern interimar îndeplinește numai actele cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova politici noi, în această perioadă le neputând emite ordonanţe şi iniţia proiecte de lege.

În cazul încetării mandatului său, în condiţiile prevăzute de Constituţie, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern, Guvernul continuă să îndeplinească numai actele cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova politici noi. În această perioadă Guvernul nu poate emite ordonanţe şi nu poate iniţia proiecte de lege”, se precizează în Legea nr. 90/2001.

Informația privind creșterea amenzilor rutiere a fost publicată în premieră de Avocatnet.ro.

Vezi și

Schimbări importante pe piața imobiliară: Ce fel de locuințe preferă românii în contextul pandemiei de COVID-19. Cum au evoluat prețurile

EXCLUSIV Să rădem cu Clotilde Armand! Și-a trecut în CV-ul oficial că a fost ‘primar pentru o noapte’ în 2016, la Sectorul 1

Cristian Vasilcoiu, omul care a făcut publică fotografia de la șprițul lui Ludovic Orban, demisionează din toate funcțiile: Indemnizația lunară o donez!

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare