sursa foto:  ampress.ro

Brânza miracol din lapte de măgăriță – ce efecte incredibile are, cât costă și de unde o putem cumpăra

Laptele de măgăriţă este un miracol al naturii, un produs incredibil şi preţios fiind singurul care se apropie ca proprietăţi de cel matern. Nu necesită fierbere, deoarece nu conţine bacterii. Acest lapte are de 60 de ori mai multă vitamină C decât cel de vacă, este bogat în vitaminele B, D12 şi E, în minerale şi proteine.

Lista proprietăţilor sale este lungă: întăreşte imunitatea, revitalizează organismul, este un remediu împotriva bronşitei şi astmului infantil şi ideal pentru femeile la menopauză, scrie Agerpres.

O fermă din rezervaţia naturală din Zasavica, la vest de Belgrad, păstrează secretul reţetei celei mai scumpe brânze din lume. Preţul acestei specialităţi preparate din lapte de măgăriţă poate ajunge la 1.260 de euro kilogramul, relatează EFE.

Raritatea acestui lapte şi dificultatea procesului de producţie a brânzei face ca acest aliment să fie exclusivist. Pentru prepararea unui kilogram de brânză este nevoie de 25 de litri de lapte, iar o măgăriţă produce doar 20 de litri de lapte pe an, cam aceeaşi cantitate cât produce o vacă pe zi.

Vezi și Detaliu uimitor! Unde vrea să „dispară” Sebastian Ghiță

Ipoteză HALUCINANTĂ: care ar fi, de fapt, adevăratul joc al lui Sebastian Ghiță

„Am reuşit să producem prima brânză din lapte de măgăriţă din lume. Este cea mai scumpă de pe lista brânzeturilor, cu o mie de euro kilogramul”, a explicat Slobodan Simic, director din 1997 al acestei rezervaţii. „Mulţi au încercat (să copieze) dar nimeni nu a mai reuşit până acum”, a precizat el.

Dintre cele 190 de măgăriţe – dintr-o rasă autohtonă din Balcani – crescute la ferma din Zasavica, doar 20 sunt disponibile pentru a da lapte şi sunt mulse exclusiv manual. Caracteristicile acestui lapte ca şi procesul de producţie sunt deosebit de dificile.

„Laptele de măgăriţă are doar între 0,5 şi 1 % grăsime şi nu conţine cazeină (substanţă proteică) care să coaguleze laptele”, a explicat Simic, care a precizat că atunci când s-a hotărât să producă astfel de brânză s-a consultat cu mulţi specialişti în domeniu şi toţi i-au spus că este imposibil.

Până la urmă el a recurs la Stevan Marinkovic, un specialist sârb în produse lactate care a reuşit să obţină formula adecvată pentru a produce brânză de lapte de măgăriţă. Secretul: adăugarea unor aditivi şi completarea cu până la 40 % lapte de capră. În orice caz, proporţiile exacte ale reţetei sunt „un secret absolut”.

Rezultatul: o brânză albă şi moale care poate fi păstrată timp de şase luni. Compoziţia sa este specială iar brânză foarte spornică, 50 de grame sunt suficiente pentru zece persoane, asigură Simic. Brânza se vinde în pachete de 50 de grame, la preţul de 50 – 63 de euro, direct de la fermă sau online.

Deocamdată Simic vinde doar aproximativ 4 kg pe an iar cumpărătorii sunt de obicei turişti străini care trec pe la fermă. „Avem cerere din Rusia, Italia şi alte părţi ale lumii”, a spus el amintind că ferma poate produce 50 de kg pe an de brânză de măgăriţă. Iniţial laptele a fost folosit pentru realizarea de produse cosmetice, săpunuri şi creme de întinerire, reamintind că regina egipteană Cleopatra se scălda în lapte de măgăriţă pentru a-şi menţine pielea tânără.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare