5

Când va fi gata blocul social din Prelungirea Ghencea- Gabriela Firea a înmânat oamenilor chei simbolice înaintea alegerilor pentru primărie

Au trecut mai bine de trei ani de când a început construcția primului bloc social în Prelungirea Ghencea, iar 114 familii încă își așteaptă locuințele promise de fostul primar al Capitalei Gabriela Firea.

În momentul promisiunii, proiectul exista doar pe hârtie. Înaintea alegerilor pentru primărie, când era ridicat doar primul etaj, fostul primar le înmâna oamenilor chei simbolice.
CÎn prezent, construcția este finalizată în proporție de 58%, dar oficialii primăriei spun că nu știu când va fi gata. În acest timp, familiile susțin că se simt umilite și stau într-o stare constantă de incertitudine.

Din punct de vedere legal, la locuință socială au acces familiile sau persoanele care îndeplinesc cumulativ condițiile: –

-au un venit mediu net lunar pe persoană realizat în ultimele 12 luni sub nivelul câștigului salarial mediu lunar pe total;

-nu dețin sau nu au deținut o altă locuință după anii ‘90;

-nu au beneficiat de sprijinul statului pentru realizarea unei locuințe;

-nu stau cu chirie într-o altă locuință din fondul locativ de stat.

Blocul din Prelungirea Ghencea, nr. 322-326, face parte dintr-un complex mai mare, format din opt blocuri de locuințe sociale. Construcția acestui prim imobil a început în august 2019, cu promisiunea finalizării lui în septembrie 2020. Blocul ar urma să aibă 11 etaje și să găzduiască 114 familii.

Dar până în iunie 2020, lucrările au avansat doar până la primul etaj, iar o lună mai târziu, fostul primar Gabriela Firea a anunțat prima întârziere, spunând că va fi gata în iarna aceluiași an. În septembrie, cu zece zile înainte de alegeri, a venit prima speranță: 114 familii au primit repartiții și chei simbolice, înmânate de Gabriela Firea, în primul bloc al complexului. Doar că blocul nu avea gata nicio ușă.

Apoi, au urmat alte și alte termene, mereu prelungite. În martie 2021, lucrările s-au oprit din lipsa noului buget.

În aprilie, primarul Nicușor Dan garanta că va include în buget banii necesari pentru finalizarea blocului, iar familiile care au primit repartiții „vor avea astfel certitudinea că în cel mai scurt timp vor beneficia de locuințe”. Lucrările au fost reluate pentru scurt timp, apoi s-au oprit din nou în noiembrie 2021, când bucureștenii au aflat că blocul nu face parte din fondul locativ al orașului și trebuie parcurse niște proceduri, astfel încât blocul să treacă de la Compania Municipală Imobiliară, în proprietatea căreia se află, la primărie. Această companie municipală face parte din structurile create de fostul primar Gabriela Firea pe care Nicușor Dan a promis că le va desființa.

Ultimul termen de finalizare a construcției, depășit și el, a fost august 2022. În prezent, blocul este construit în proporție de 58%, a transmis PMB la solicitarea ziarului. Predarea imobilului făcut pe jumătate de la o instituție la alta Proiectul blocurilor costă primăria aproape 44 de milioane de lei.  Primăria Capitalei nu știe să spună când va fi gata primul bloc dintre cele opt din Prelungirea Ghencea. Totodată, Compania Municipală Imobiliară, afirmă administrația, „nu a luat încă nicio decizie cu privire la predarea către PMB a imobilului respectiv”.

„Termenul de finalizare al acestora va putea fi stabilit după identificarea modalității de continuare a lucrărilor (fie prin preluarea, prin cesiune, a contractului de proiectare și de execuție a blocului încheiat între Compania Municipală Imobiliara București S.A. și constructor, fie prin încheierea unui nou contract între Primăria Municipiului București și un constructor)”, a transmis primăria pentru Libertatea.

Până la finalul lunii noiembrie anul trecut, 5.000 de oameni au solicitat Primăriei Capitalei locuințe sociale, potrivit datelor obținute de Libertatea de la instituție. La acest număr se adaugă și cererile depuse primăriilor de sector.

Conform unui raport al PMB, în 2020, erau în jur de 3.800 de cereri. Asta înseamnă peste 1.000 de cereri în plus, înregistrate în ultimii doi ani. „Au cereri depuse de la 8 și până la 20 de ani, de atât timp așteaptă”, explică pentru Libertatea Teodora Săvoiu, de la ONG-ul Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire (FCDL). Printre aceștia se află și cele 114 familii care au primit „cheia” noilor lor locuințe în Ghencea. Persoane evacuate din case retrocedate sau cu dizabilități, care au primit locuințele pentru că se aflau pe lista de prioritate.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare