CUMINTENIA PAMANTULUI CONSTANTIN BRANCUSI

sursa foto:  Facebook

Care este valoarea reală a statuii „Cumințenia Pământului”?

Statul român trebuie să plătească 11 milioane de euro pentru opera ”Cuminţenia Pământului” până la data de 31 octombrie. Cele două moştenitoare, Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu, au negociat cu Ministerul Culturii, în luna martie, această sumă, deși inițial ceruseră 20 de milioane de euro.

Statul are la dispoziție pentru achizițioanrea sculpturii 5 milioane de euro, pentru celelalte 6 lansând o campanie națională de subscripție publică cu termen limită 30 septembrie.

Vezi și De ce l-a sunat Blaga pe Iohannis? Rolul lui Cioloș și demisia lui

Până în prezent, însă s-au strâns doar aproximativ un milion de euro.

Prezent în studioul Antena 3, avocatul familiei moștenitoare, Bogdan Grabowski, a declarat că valoarea inițială a operei Cumințenia Pământului era de 30 de milioane de euro și că în acest moment, ea ar fi de 16 milioane de euro, ținând cont de modul în care a fost prezervată la Muzeul Național de Artă.

Acesta a mai spus și că mai multe persoane fizice din România și-au prezentat interesul pentru achiziționarea statuii.

Vezi și Averea fabuloasă a lui Gabriel Oprea, muncind la STAT! Cu cât s-a îmbogățit doar în 2015!

„Cuminţenia Pământului” a fost realizată în anul 1907, în calcar crinoidal, și a fost vândută de Constantin Brâncuși în anul 1911, unui foarte bun prieten, inginerul Gheorghe Romaşcu. În 1957, lucrarea a fost confiscată abuziv de către regimul comunist și expusă Muzeul Naţional de Artă al României pentru mai multe decenii.

În urma unui proces de retrocedare, moștenitorii au reușit să recupereze sculptura în anul 2012.

”Cuminţenia Pământului” este clasată în categoria ”Tezaur” a Patrimoniului cultural naţional. În prezent aceasta este expusă la Muzeul Băncii Naţionale.

Vezi și Averea și datoriile lui Vasile Blaga

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare