sursa foto:  realitateaoltului.ro

Casa Națională de Pensii Publice vine cu noi oportunități pentru cei care vor să se asigure facultativ la pensie

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) aduce noi beneficii pentru cei care nu au contribuit deloc la sistemul de pensii și pentru persoanele care vor să se asigure facultativ la pensie. Aceștia își pot completa și depune cererea prin mijloace electronice folosind site-ul instituției.

Așa cum stabilește actuala Lege a pensiilor, care este Legea 263/2010, cei care vor să obțină pensia pentru limită de vârstă sau să-și completeze venitul asigurat care va fi utilizat la calculul acesteia pot încheia cu casa teritorială de pensii de care aparțin un contract de asigurare socială.

Potrivit actualei legislații a pensiilor, contractul de asigurare socială este “contractul încheiat, voluntar, între persoane fizice și casele teritoriale de pensii în scopul asigurării în sistemul public de pensii”.

În cazul în care s-au decis să semneze un astfel de contract, prin care se asigură facultativ în sistemul public de pensii, cei ce vor să înceapă acest demers pot depune cererea online, prin intermediul unui formular aflat pe site-ul CNPP.

Totodată, prin același formular electronic, cei interesați pot trimite către autorități atât documentele necesare, respectiv cererea completată și actul de identitate, ambele ca imagini, cât și mai multe date de identificare, printre care și nume, prenume, cod numeric personal, adresa de domiciliu etc.

De asemenea, va trebui completat și câmpul “Tip solicitant” (titular, mandatar sau reprezentant legal) și se va specifica către ce casă teritorială de pensii se transmit datele. Prin același formular se pot transmite venitul ce se dorește asigurat, cota contribuției de asigurări sociale, dar și cuantumul contribuției.

Regulile actuale stabilesc că venitul lunar asigurat nu poate fi mai mic decât valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, iar termenul de plată a contribuției de asigurări sociale este până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se datorează plata, aceasta putând fi făcută prin orice mijloc de plată.

În 2018 a apărut un nou model al contractului de asigurare socială, principala noutate adusă de acesta fiind obligația caselor de pensii de a acorda ajutorul de deces, anterior, angajatorul fiind cel obligat să facă asta.

Cei care se asigură facultativ la pensii, adică cei ce nu au contract de muncă, ci lucrează independent, plătesc contribuția de asigurări sociale, în raport cu veniturile lor, prin declarația unică.

De depunerea electronică a cererii pentru încheierea unui contract cu casa de pensii prin același formular beneficiază și cei ce vor să acopere perioade în care nu au cotizat la sistemul de pensii, după regulile stabilite de OUG nr. 163/2020, informează avocatnet.ro

Citește și:

Ludovic Orban face aceeași mutare ca Viorica Dăncilă! Numire identică făcută de actualul șef al Guvernului

Casa Națională de Pensii Publice vine cu noi informații! Când încetează plata pensiei

FOTO Una dintre cele mai mari companii din România scoate la vânzare mai multe terenuri în București și în marile orașe din țară

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare