sursa foto:  antena3.ro

Ce șanse sunt ca măsurile fiscale să pice la CCR? Augustin Zegrean rupe tăcerea: ‘Așa sună textul Constituției și nu putem să ne batem joc de Constituție’

Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale, a vorbit despre ce șanse sunt ca acest pachet fiscal să pice la CCR, după ce USR a atacat măsurile asumat de Guvern. 

„Depinde cum o să gândească Curtea, dar există o practică destul de consistentă în privința angajării răspunderii guvernului, pentru că, în primul rând, va trebui să analizeze și, sper că au contestat și asta, modul de a proceda al guvernului. Adică articolul 114 din Constituție, care vorbește despre asumarea răspunderii, spune ‘guvernul își poate asuma răspunderea pe un proiect de lege’.

Și am avut situații în care s-a încercat să se facă asumare pe 2 proiecte, pe 3 proiecte și Curtea nu a fost de acord.

De ce? Pentru că așa sună textul Constituției și nu putem să ne batem joc de Constituție sau să ignorăm Constituția, pentru că deocamdată ea este în vigoare și zic eu că e o Constituție bună.

Deci acolo este o problemă, ei și-au asumat răspunderea pe acest proiect, care nu este o nouă lege. Este o lege prin care se modifică foarte multe alte legi și nu ăsta este scopul acestei instituții, a asumării răspunderii, și este cu totul altul. De exemplu, și-a asumat răspunderea guvernul pe codul civil, era normal să se facă așa.

Eu am mers în Camera Deputaților în 2004 și mi s-a pus pe masă proiectul de Cod civil. După 4 ani erau adoptate 5 articole.

Deci un Cod atât de mare nu se poate adopta prin dezbatere parlamentară, se poate adopta foarte greu. Dar acum, când există această majoritate parlamentară, puteau să încerce să dezbată acest proiect de lege, de modificare a atâtor alte legi, prin Parlament, și nu era nicio problema. Au ales această variantă și sigur că lumea este nemulțumită”, a declarat fostul președinte al CCR.

“Da, și dacă va pica pe ceea ce am spus eu acum, deci pe faptul că pe controlul extrinsec, deci controlul de procedură nu mai poate fi readusă în discuție legea aceasta, pentru că este practica Curții. Sunt cei care spun că o soluție legislativă respinsă de Curte nu mai poate fi readusă în discuție”, a mai adăugat Zegrean, conform b1tv.ro.

Curtea Constituţională a României a stabilit că abia pe 18 octombrie va dezbate sesizarea USR şi a Forţei Dreptei pe legea privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung, act normativ pe care şi-a asumat răspunderea Guvernul în Parlament, informează stiripesurse.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare