sursa foto:  turnulsfatului.ro

Ce taxă îi așteaptă pe români odată cu venirea noului an. Cât trebuie să plătească și prin ce mod se pot recupera banii

Pentru anul 2021, Guvernul are pregătită o nouă taxă pentru români, dar aceasta se poate recupera dacă se respectă întregul proces stabilit de către Ministerul Mediului.

 

Începând de anul viitor, de fiecare dată când veți cumpăra o sticlă de apă sau o doză de bere, veți plăti la casă cu 50 de bani mai mult. Suma reprezintă garanția pentru reciclare. După ce ați golit și ați spălat recipientul din sticlă, plastic sau aluminiu îl veți putea duce înapoi la magazin și veți primi înapoi cei 50 de bani achitați inițial.

Actul normativ care reglementează sistemul garanție-returnare (Hotărârea pentru stabilirea sistemului de garanție-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile) a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Mediului.

Potrivit notei de fundamentare, ambalajele constituie atât o parte esențială în manipularea mărfurilor, cât și una dintre problemele acute ale societății moderne. În vederea limitării impactului ambalajelor asupra mediului și pentru a reduce eliminarea finală, se impune identificarea unor soluții de optimizare a gestionării durabile a acestora, pentru a conserva și a îmbunătăți calitatea mediului, pentru a proteja sănătatea umană și pentru a asigura utilizarea prudentă, eficientă și rațională a resurselor naturale.

La nivel european, cel mai târziu până în anul 2025, se impune a fi reciclat:

  • minimum 65% din greutatea tuturor deșeurilor de ambalaje;
  • 50 % pentru plastic;
  • 77% pentru plasticul de unică folosință;
  • 50 % pentru aluminiu;
  • 70 % pentru sticlă;
  • 75 % pentru hârtie și carton;
  • 70 % pentru metale feroase;
  • 25 % pentru lemn.

România, codașa Europei la reciclare

România este codașa Europei în ceea ce privește reciclarea deșeurilor. Țara noastră reciclează doar 14% din deșeuri. În București procentul este și mai rușinos: maximum 9%.

De la 1 ianuarie va fi nevoită să plătească o taxă către Uniunea Europeană pentru cantitatea de plastic pe care o introduce pe piață și nu o reciclează.

Ministerul Mediului speră că la 3 ani de la lansarea sistemului garanție-returnare, țara noastră va ajunge la un grad de colectare de minimum 90% a ambalajelor de băuturi, conform national.ro.

„Odată cu implementarea acestui sistem, România va ieși din paradoxul în care se găsește astăzi: pe de-o parte o țară sufocată de deșeuri iar, pe de altă parte, o țară în care industria reciclatoare importă materie primă ca să supraviețuiască. Anual, îngropăm aproape 6 milioane de tone de deșeuri care, în loc să ajungă în industrie, ajung depozitate la groapa de gunoi. Acesta este și motivul pentru care datele reciclării azi în România sunt infime: doar 14% la nivel național”, a declarat ministrul mediului, Mircea Fechet.

Citește și:

Atenție! S-a schimbat legea! Poliția nu mai are dreptul să te amendeze dacă nu ai buletinul la tine!

Marea păcăleală a USR-PLUS! Adevărul despre ‘Fără penali în funcții publice’ – Opinie

Mare atenție! Începând de astăzi intră în vigoare o nouă lege pentru toți românii. Se vor aplica sancțiuni pentru cine nu respectă prevederile

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare