drog

sursa foto:  Pexels

Consumul de droguri a explodat în România! Cel puțin un milion de persoane se înscriu pe lista de consumatori

Potrivit unei statistici din 2022 sunt cel puțin 1 milion de persoane care au consumat cel puțin o dată în viață droguri. Expertul antidrog Cătălin Țone spune că strategia de luptă împotriva acestui fenomen ține de prevenție, combatere și tratament.

Expertul antidrog Cătălin Țone spune că în context se referă la persoanele care probabil doar au debutat, dar cu siguranță că sunt câteva zeci de mii, sute de mii dependenți. Acesta mai spune că cel puțin un milion de persoane au consumat cel puțin o dată în viață droguri, dar cu siguranță în noul raport oficial cifra va sări undeva de un milion și jumătate.

„Este un trend mondial şi european şi România se încadrează pe acest trend. Fenomenul a explodat în România. Avem statistica datând din anul 2022 – cel puţin un milion de persoane care au consumat cel puţin o dată în viaţă droguri, dar cu siguranţă în noul raport oficial cifra va sări undeva de un milion şi jumătate. Nu toate sunt dependenţe, vorbim aici de persoane care probabil doar au debutat, dar cu siguranţă că sunt câteva zeci de mii, sute de mii dependente.

Citește și: Problemele continuă în România! Testarea pentru alcool și droguri, aproape imposibilă- Nu există nici centre, nici aparatură suficiente

Fiecare ţară îşi pregăteşte şi fiecare ţară luptă cu acest fenomen care, în opinia mea, este cel mai complet fenomen social şi îşi perfectează sistemul pe cei trei piloni. Vorbim de prevenire, care este o activitate extrem de complexă, ceea ce facem noi acum; despre combatere, care înseamnă probarea activităţii reţelelor internaţionale de traficanţi, care transportă droguri de la locul de producţie până la consumatorul final, şi vorbim despre un lucru extrem de important, despre tratament, tratarea dependenţei de droguri”, a precizat Ţone, la conferinţa „Dependenţa de droguri”, un eveniment organizat la Casa de Cultură a Studenţilor.

România stă prost la combaterea consumului de droguri

Cătălin Țone arată că țara noastră nu a reușit să își perfecteze în ultimii ani acești trei piloni de combatere a consumului de droguri, menționând că acum, în urma tragicului eveniment rutier din stațiunea 2 Mai, soldat cu două victime, pe fondul consumului de droguri de către șoferul mașinii care a produs accidentul, se depune un efort colectiv la nivelul instituțiilor statului și al asociațiilor cu preocupări în domeniu, prin crearea unui cadru legislativ corespunzător.

„România, în ultimii ani, din păcate, nu şi-a perfectat aceşti piloni, nu am fost anticipativi, în sensul că nu am investit sume importante de bani, aşa cum au făcut ţările occidentale. Ne-am trezit când au avut loc evenimente grave, care au creat foarte multă emoţie publică, precum a fost cel de la 2 Mai. Atunci ne-am întrebat ce avem, a început discuţia despre drugteste, despre toxicologie, despre prevenire, despre stângăciile în instruirea părinţilor, pentru că este extrem de important ca părinţii să fie instruiţi, pentru că ei sunt cei care au responsabilitatea creşterii şi educării, raţiunea principală.

Acum pot să zic că se face un efort colectiv, comun, începând de la forţele guvernamentale până la forţele private, asociaţiile. Sunt nu mai puţin de cinci proiecte de lege pe flux. De exemplu, săptămâna aceasta, unul dintre proiecte a fost aprobat, este vorba despre proiectul privind Registrul traficanţilor de droguri, a trecut de Camera Deputaţilor, ca for decizional, şi legea va fi promulgată”, a punctat expertul antidrog, potrivit Agerpres

Vezi și: Poliția Română a dat ‘lovitura’! Două kilograme de droguri, confiscate în timpul unor percheziții

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare