sursa foto:  cbc.ca

Criza bancară e pe terminate! BCE: ‘Băncile centrale sunt pregătite să reajusteze provizionale de lichidități în dolari, în funcție de evoluțiile de piață’

Vești bune de pe piața bancară! Situația financiară pare să se reajusteze după prăbuşirea Silicon Valley Bank şi vânzarea Credit Suisse.

 

Principalele bănci centrale globale reduc, începând din luna mai, frecvenţa operaţiunilor lor cu Rezerva Federală a SUA (Fed) privind lichidităţile în dolari, trimiţând cel mai clar indiciu de până acum privind încheierea turbulenţelor care au afectat luna trecută pieţele financiare mondiale.

De la final lunii martie, Fed a început să ofere dolari în licitaţii zilnice, după ce prăbuşirea Silicon Valley Bank şi vânzarea Credit Suisse au provocat volatilitatea şi au sporit riscul deficitului de lichidităţi, ceea ce ar fi putut duce la o criză financiară, transmite Reuters.

Dar băncile centrale din zona euro, Japonia, Marea Britanie şi Elveţia au modificat acum licitaţiile lor săptămânale obişnuite, ceea ce arată că nu mai este necesar mecanismul extraordinar de protecţie deoarece pieţele funcţionează corespunzător.

 

Băncile centrale sunt pregătite să reajusteze”

 

Băncile centrale sunt pregătite să reajusteze provizionale de lichidităţi în dolari, în funcţie de evoluţiile de piaţă„, se arată într-un comunicat publicat de Banca Centrală Europeană (BCE).

Liniile de swap sunt un mecanism de protecţie a lichidităţilor, pentru atenuarea tensiunilor de pe pieţele globale de finanţare, ele fiind o trăsătură permanentă a cooperării între Principalele bănci centrale mai mult de un deceniu.

Unii oficiali avertizează totuşi că volatilitatea va avea un efect mai îndelungat deoarece unele bănci vor fi mai prudente în privinţa modului în care acordă împrumuturi, ceea ce ar putea duce la creşterea costurilor de împrumut şi la înăsprirea standardelor de creditare.

O astfel de evoluţie ar reduce necesitatea ca băncile centrale să majoreze dobânzile în lupta contra inflaţiei, conform agerpres.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare