iohaniis si ciolos

sursa foto:  romanialibera.ro

Dacian Cioloș îl face knock out pe Iohannis

Declarația de miercuri a preşedintele Klaus Iohannis referitoarea la modificarea Constituţiei pe tema familiei a stârnit multe controverse în spațiul public. Acesta a spus că este greşită calea fanatismului religios şi a solicitărilor ultimative, precizând că susține toleranța, mai ales că și el provine dintr-o minoritate etnică şi  religioasă.

Vezi și Hillary se REPETĂ! Amintește de România și împotriva lui Trump!

Patriarhia a taxat dur mesajul președintelui și i-a cerut să respecte Constituția.

Mult mai corect în această problemă s-a poziționat premierul Dacian Cioloș, în cadrul unui interviu pentru Hotnews. Acesta a militat pentru familie și toleranță deopotrivă, fără să insulte vreo minoritate sau majoritate, așa cum a făcut șeful statului.

„Dan Tapalaga: Ar mai fi o tema politica, domnule premier, o tema delicata. Presedintele Klaus Iohannis a pledat, ieri, pentru toleranta pe tema interzicerii casatoriei persoanelor de acelasi sex. Dumneavoastra pentru ce pledati?

Dacian Ciolos:
Eu pledez pentru toleranta cu respectarea ideii de familie. Avem o Constitutie, cred ca familia e un element important, un nucleu al societatii din Romania si nu cred ca ideea de familie in Romania ar trebui sistematic pusa in contradictie cu ideea de toleranta.

Cristian Pantazi: Vorbiti de familia traditionala – comuniunea dintre un barbat si o femeie?

Dacian Ciolos:
Da.

Dan Tapalaga:
Dar inca o data, toleranta cum se manifesta?

Dacian Ciolos: Toleranta se manifesta respectand alegerile pe care altii le fac.”

Vezi și Vicepreședinte USR, amendat pentru DISCRIMINAREA creștinilor!

Citiți mai jos și declarația președintelui Iohannis și replica dură a Patriarhiei.

În chestiunea modificării Constituţiei încă nu este rândul meu să mă exprim, va veni puţin mai încolo rândul meu, însă în acest context cred că este foarte important să reiterez un lucru în care cred, fiindcă eu aparţin, provin dintr-o minoritate etnică şi dintr-o minoritate religioasă. Eu cred că trebuie să revenim la ceea ce se numeşte toleranţă şi la acceptarea celuilalt, acceptarea celuilalt cu bune şi rele. Nu suntem toţi la fel, nu toate grupurile etnice şi toate grupurile religioase sunt la fel. Este greşit să dăm ascultare sau să mergem pe calea fanatismului religios şi a solicitărilor ultimative, eu nu cred în ele şi nu le sprijin, eu sunt adeptul toleranţei, încrederii şi deschiderii către celălalt„, a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni, întrebat ce părere are despre demersul celor 3 milioane de români cu privire la modificarea Constituţiei.

Vezi și GAFĂ de proporții! Alina Gorghiu, făcută praf de o renumită profesoară universitară

Precizări cu privire la interpretările demersului Coaliției pentru Familie

În urma declarației președintelui Klaus Iohannis referitoare la demersul Coaliției pentru Familie în urma căruia 3 milioane de cetățeni români au solicitat modificarea art. 48, alin. 1 din Constituția României referitor la definirea familiei, Patriarhia Română face următoarele precizări:

Reacția Domnului Preşedinte Iohannis este un răspuns la „o solicitare ultimativă” a pastorului baptist Iuga Viorel privind atitudinea Președintelui faţă de familia creștină. Probabil acest demers a fost catalogat ca „solicitare ultimativă”.

Oricum, un demers civic, perfect legal și validat de Curtea Constituțională a României, nu poate fi considerat în niciun caz o „cale a fanatismului religios”, sau o dovadă de intoleranță. Cel mai amplu demers civic din România, la care a participat un număr fără precedent de cetățeni, este un exercițiu democratic firesc şi necesar.

Propunerea de amendare a Constituției nu reprezintă „o solicitare ultimativă”, ci o chemare firească la exprimarea democratică a voinței cetățenilor cu privire la una dintre valorile fundamentale ale societății, familia. Solicitarea are ca scop principal protejarea familiei, a părinților şi a copiilor, şi nu comandarea altor persoane.

Pledarea pentru definirea mai clară a naturii familiei este justificată nu doar de rațiuni ale moralei creștine, ci și de realitatea dramatică a prăbușirii demografice atât în România, cât și în celelalte țări europene.

Ne exprimăm speranța că demersul moral și civic al Coaliției pentru Familie va fi înțeles corect de către toate autoritățile statului român și că i se va da curs conform Constituției.”, e mesajul Patriahiei.

În iulie, CCR a constatat că propunerea legislativă cetăţenească de revizuire a Constituţiei, referitoare la faptul că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, îndeplineşte condiţiile privind exercitarea iniţiativei.

Pe 23 mai, Coaliţia pentru Familie a depus la Senat o propunere legislativă de revizuire a Constituţiei, care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, iniţiativa fiind semnată de 3 milioane de cetăţeni. După ce a fost înregistrată la Senat, ea a fost prezentată, pe 7 iunie, în Biroul permanent şi transmisă la CCR pentru verificarea respectării dispoziţiilor constituţionale.

Potrivit Coaliţiei pentru Familie, această propunere legislativă de revizuire a Constituţiei are ca scop protejarea explicită a familiei şi a drepturilor părinţilor.

Formularea propusă pentru art. 48 alin. 1 din Constituţie este: ”Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”. Actualul text al Constituţiei se referă la căsătoria dintre soţi.

Iniţiatorii propun ca referendumul naţional pentru modificarea Constituţiei în acest sens să se desfăşoare odată cu alegerile parlamentare.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare