Dezbatere de proporții în Parlament! Bugetul, OUG 114 și Legile Justiției –marile subiecte

Liviu Pop și Florin Iordache , pe lângă mai mulți social-democrații, consideră că bugetul, OUG 114 și Legile Justiției ar trebui să fie răspunderea Parlamentului și nu a Guvernului.

Potrivit mediafax.ro,  fostul ministru al Justiţiei Florin Iordache a motivat că există riscul ca odată trecută legea bugetului de stat prin asumare, să fie declarată neconsituţională de CCR.

Acesta a mai spus că şi asumarea este un fel de Ordonanţă de Urgenţă. „Nu e foarte constituţional, dacă mă întrebaţi pe mine asumare şi există riscul de a pica la Curte, gândiţi-vă ce înseamnă să intre un buget în vigoare şi să declare Curtea neconstituţional, ar trebui s-o luăm de la capăt cu tot. N-ar fi democratic. Constituţia spune foarte clar că e un fel de Ordonanţă şi această asumare, prin faptul că nu există niciun fel de dezbatere, practic, se ocoleşte Parlamentul. Niciodată în istoria post-revoluţionară, nicun fel de Guvern, indiferent de componenţa sa, nu şi-a permis, măcar la adoptarea Guvernului, să ocolească Parlamentul”, a argumentat social-democratul. Totodată, despre o posibilă asumare pe OUG 114, liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a explicat că partidele trebuie să găsească o soluţie împreună.

„Noi avem iniţiative în Parlament de modificare a OUG 114, firesc ar fi să nu se ocolească Parlamentul, ci să intrăm în dezbatere, împreună cu toate grupurile parlamentare, astfel încât să ieşim cu cea mai bună soluţie”, a reiterat deputatul. Despre varianta adoptării bugetului prin Ordonanţă de Urgenţă, acesta a afirmat că „dacă vorbim de OUG, mi se pare că mergem din ce în ce mai mult spre orice e mai puţin o ţară democratică”. Şi purtătorul de cuvânt al partidului, Valeriu Steriu, este de părere că toţi parlamentarii trebuie să vină cu modificări asupra legii bugetului. „Bugetul de când lumea ar fi putut fi făcut prin asumare, dar democratic este să se unească parlamentarii, fiecare să vină cu amendamente, modificări, să se discute, indiferent de culoarea politică”, a întărit Valeriu Steriu. Membrii PSD au susţinut, în unanimitate, că statutul de Guvern minoritar nu justifică dezbaterea parlamentară. „Orice se negociază. A mai fost Guvern minoritar, chiar al PNL-ului şi tot au fost trei bugete care s-au putut duce”, a motivat Alfred Simonis. Liviu Pop consideră că „nu există Guvern minoritar”.

Guvernul actual a fost votat în Parlament. Dacă au avut un vot mai mult decât numărul necesar de voturi, e Guvern majoritar, nu e de tranziţie, e Guvernul României, să-şi asume faptele. Că momentan e PNL, şi de mâine va fi şi PMP, şi ALDE, asta e altă discuţie… şi UDRM, nu ştiu. Dar deocamdată e doar PNL, că n-au pus secretari şi-n funcţii de conducere decât pilele şi neamurile unor PNL-işti, am văzut pe la Alba, pe acolo, şi pe la sectorul 6, Bucureşti PNL”, a argumentat acesta. Pop a exemplificat prin Legea Educaţiei Naţionale a lui Daniel Funeriu, în timpul Guvernului PDL, „care a fost angajată prin asumare şi a produs austeritate”. Iordache: Singurul lucru pe care poţi să-l faci e să depui moţiune de cenzură la asumarea răspunderii Fostul ministru al Justiţiei Florin Iordache îi întreabă pe liberali „de ce le-ar fi frică să vină să discutăm în faţa Parlamentului?”, având în vedere că „şi-au trecut Guvernul printr-o majoritate parlamentară”. „Deci, din punctul nostru de vedere, au o anumită majoritate, pentru că şi-au trecut Guvernul printr-o majoritate parlamentară, în Constituţie nu zice Guvern de tranziţie. Există un Guvern, a fost validat de Parlament, e un Guvern, că rezistă un an, şase luni, cât rezistă, dar nu scrie nicăieri, eu n-am auzit termen constituţional Guvern de tranziţie. Mai ales că dumnealor îşi doresc să facă alegeri anticipate, trebuie să aibă tăria să vină în faţa Parlamentului. Şi doi, în ceea ce priveşte OUG 114, există cel puţin o decizie a CCR, care spune că dacă un proiectd e lege există deja în dezbatere parlamentară, nu se justifică să vii cu asumarea răspunderii”, a reiterat Iordache.

Despre eventuale măsuri la care ar recurge social-democraţii în cazul angajării răspunderii sau emiterii Ordonanţei de Urgenţă, Florin Iordache a afirmat că „singurul lucru pe care poţi să-l faci este să depui moţiune de cenzură la asuamarea răspunderii, mi se pare o chestiune incorectă, dar până la urmă, vedem ce-şi asumă dumnealor”. Premierul Ludovic Orban a anunţat, vineri, că Guvernul îşi va asuma răspunderea pe Legea plafoanelor bugetare, act normativ necesar adoptării ulterioare a Legii bugetului de stat. Premierul a adăugat că Executivul îşi asumă răspunderea şi pe prorogarea unor termene prevăzute în Legile Justiţiei. El a precizat că în această şedinţă de Guvern va fi o primă citire a textului, iar adoptara pentru asumarea răspunderii va fi făcută la reuniunea de marţi a Executivului.

 

Vezi și:

Marcel Vela l-a executat pe milițianul școlit de FBI! Avea salariu și o pensie de 13.000 de lei

EXCLUSIV Aripa FBI, la butoanele Poliției Române!

Beneficii uriașe pentru o categorie de angajați- Ce vor primi

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare