sursa foto:  Facebook DNA

Dumitru Buzatu, față în față cu procurorii: ‘Această geantă și suma de bani din interior îmi aparțin’

Apar noi informații în cazul mitei primite de președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu.

În fața procurorilor, Dumitru Buzatu ar fi declarat că atât geanta, cât și banii din interior îi aparțin, precizând că sunt bani din economiile sale.

„Această geantă și suma de bani din interior îmi aparțin, sunt bani din economiile mele”, a spus Dumitru Buzatu în fața procurorilor despre șpaga de 1,25 de milioane de lei, conform Antena3.ro.

​Totodată, Buzatu a mai declarat faptul că în urmă cu aproximativ două sau trei săptămâni s-a întâlnit cu numitul Savin Emil în parcarea Consiliului Județean Vaslui căruia i-a solicitat suma de 125.000 lei ca împrumut. Acesta a fost de acord iar în cursul zilei de 22.09.2023 s-a deplasat în localitatea Cârja din județul Vaslui unde se află un iaz de pescuit și s-a întâlnit cu niște prieteni și inclusiv cu Savin Emil.

Acesta i-a dat o geantă de culoare maro în care a crezut că se află suma de bani solicitată ca împrumut și ulterior după ce a fost oprit de poliție și procuror a constatat că în geantă se afla suma de 1.250.000 lei sumă pe care nu a solicitat-o niciodată ca împrumut.

Dumitru Buzatu, arestat preventiv pentru 30 de zile

Președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, pentru luare de mită.

Tribunalul Vaslui a acceptat astăzi propunerea procurorilor Direcției Naționale Anticorupție, privind arestarea preventivă a lui Dumitru Buzatu, pentru luare de mită.

 

 

Ce a transmis DNA vineri:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 23 septembrie 2023, a inculpatului:

BUZATU DUMITRU, președinte al Consiliului județean Vaslui, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită.

 

 

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 08.05.2023 – 07.09.2023, inculpatul Buzatu Dumitru, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) sume de bani, reprezentând un procent de 10% din valoarea unui contract de achiziție publică pe care acesta din urmă îl încheiase cu Consiliul județean Vaslui și care avea ca obiect reabilitarea și modernizarea unor drumuri din județul Vaslui astfel încât contractul să se deruleze în bune condiții (plată facturilor).

 

 

În contextul menționat mai sus, la data de 22 septembrie 2023, inculpatul Buzatu Dumitru ar fi primit suma de 1.250.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Inculpatului Buzatu Dumitru i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 23 septembrie 2023, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

 

 

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție și din partea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

 

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”.

 

 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare