sursa foto:  b1.ro

Eugen Tomac, solicitare către Nicolae Ciucă: Un proces la CJUE arată că România știe să se apere

Europarlamentarul Eugen Tomac (PMP) îi cere premierului Nicolae Ciucă, într-o scrisoare deschisă, să înceapă procedura de sesizare a Curții de Justiție a Uniunii Europene CJUE) privind nelegalitatea dreptului de veto exprimat de Austria și Țările de Jos cu privire la aderarea României la spațiul Schengen la ședința Consiliului JAI din 8 decembrie 2022.

„Vă solicit ca, în numele Guvernului României, să faceți toate demersurile necesare, astfel încât românii să poată circula liber în spațiul Schengen. Concret, să demarați procedura de sesizare a Curții de Justiție a Uniunii Europene privind nelegalitatea dreptului de veto exprimat de Austria și Țările de Jos la ședința Consiliului JAI din 8 decembrie 2022. Votul Consiliului JAI din 8 decembrie 2022 încalcă mai multe principii și dispoziții legale ale Uniunii Europene”, afirmă Tomac în scrisoare.

„Un proces la CJUE nu suspendă negocierile. Schimbă doar datele problemei și arată că România știe, în sfârșit, să se apere cu instrumentele oferite de UE. În condițiile în care lucrurile sunt foarte clar stipulate în Tratate și în Acordul Schengen, avem elemente suficient de puternice pentru a susține o acțiune la CJUE. Românii trebuie să beneficieze de aceleași drepturi ca orice alt cetățean european, conform Tratatelor constitutive ale UE. Încălcarea acestora este sancționabilă de către CJUE, existând chiar precedente cu privire la acțiuni de succes din partea României”, adaugă europarlamentarul PMP.

„Este o chestiune de demnitate națională, dar și un demers legitim din perspectivă juridică. Înainte să ne acorde alții drepturile, trebuie să înțelegem că 20 de milioane de români sunt cetățeni europeni și un drept esențial le-a fost încălcat. Prin urmare este datoria noastră să luptăm pentru dreptate!”, conchide acesta.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare