sursa foto:  fanatik.ro

Europarlamentarul Rareș Bogdan, ieșire în forță: ‘E important că austriecii au văzut sau au înțeles că au făcut o mare nedreptate României’

Suedia, țara care deține președinția Consiliului UE, consideră extinderea spațiului Schengen o prioritate, a declarat eurodeputatul Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL și lider al delegației române din PPE, joi, pe B1 TV.

Rareș Bogdan, pe B1 TV, despre șansele României de a adera la Schengen

Eurodeputatul susține că austriecii „au înțeles că au făcut o mare nedreptate României”.

„E important că austriecii au văzut sau au înțeles că au făcut o mare nedreptate României și doresc reluarea dialogului interinstituțional, e un lucru important și sper ca după alegerile de pe 29, de duminică, lucrurile să meargă spre un făgaș normal, pentru că România nu poate rata această fereastră de oportunitate, de încă cinci luni de zile”, a declarat Rareș Bogdan.

În opinia sa, premierul Pedro Sanchez al Spaniei, țara care va prelua președinția Consiliului UE la jumătatea anului, ar putea să nu aibă „forța necesară” pentru a pune pe agendă subiectul Schengen, așa că șansa noastră este mai degrabă Suedia.

„Nu cred că pe președinția spaniolă (a Consiliului UE, n.r.) premierul Sanchez, care are toate șansele să piardă alegerile din Spania de pe 29-30 mai, alegeri locale și regionale, va avea forța necesară pentru a pune pe agenda publică a viitoare ședințe JAI, din momentul preluării președinției de către Spania, deci după 1 iulie, problematica foarte spinoasă a extinderii spațiului Schengen pentru Spania, care la rândul său are probleme cu migrația din nordul Africii și migrația veche, cu vechiul Magreb, care e pe alocuri neintegrat în spațiul spaniol”, a mai spus Rareș Bogdan.

„Ce este foarte important, că Suedia consideră o prioritate extinderea spațiului Schengen. E o schimbare de atitudine în ultimele 10 zile a Suediei, care cred eu că e generată de nevoia foarte mare de care Suedia o are de România și Bulgaria pe extinderea NATO, unde Turcia vine cu un drept de veto și îl agită tot mai amenințător și cu condiționalități peste condiționalități pentru Suedia”, a continuat liberalul.

Întrebat când am putea obține un calendar de aderare, el a adăugat:

„Avem două momente. E simplu, sunt două momente – unul în martie, 8-10 martie, un Consiliu JAI decizional, și al doilea la începutul lunii iunie. Știu că Olanda și-a reiterat sprijinul pentru România, deci nu are o problemă, votează extindere. Știu că celelalte state, Italia, Germania, Franța, Spania, Portugalia, Cehia, Polonia, țările baltice, Grecia, susțin extinderea spațiului Schengen pentru România. Rămâne ca luni, 30 ianuarie, să intrăm în negocieri foarte clare, foarte dure cu Austria”, conform b1tv.ro

Citește și:

Rareș Bogdan dă de pământ cu coaliția de guvernare: ‘Sper să se trezească toți. Nu vor să rezolve această problemă, legat de pensiile speciale’

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare