sursa foto:  gandul.info

‘Fără penali’? USR-PLUS vrea să-l trimită în Parlament pe fratele unui condamnat pentru proxenetism

Presa buzoiană vine cu o dezvăluire-bombă despre Mihai Răzvan Moraru, cap de listă USR-PLUS Buzău la Senat.

Candidatul aflat pe locul 1 la Senat din partea USR-PLUS, Mihai Răzvan Moraru, este fratele unui proxenet condamnat, Narcis Claudiu Moraru, un individ extrem de periculos. Acest om provine dintr-o lume care nu se dă înapoi de la fapte precum proxenetismul, înșelătoria și, mai grav, lipsirea de libertate, conform stiridinsursebuzau.ro.

Presa ieșeană scrie că, în 2005, Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamț a dispus trimiterea în judecată a lui Narcis Claudiu Moraru, în vârsta de 29 de ani, din Buzău, pentru comiterea infracțiunilor de proxenetism, lipsire de libertate și complicitate la infracțiunea de înșelăciune în convenții.

În acest dosar a fost cercetată și patroana unui bar din Roman, Speranța Mihaela Danciu, pentru comiterea acelorași infracțiuni. Împotriva lui Narcis Claudiu Moraru, procurorii nemteni au propus instanței de judecată arestarea preventivă, în lipsă. Activitatea infracțională a celor doi a constat în recrutarea unor tinere din judetul Neamț pe care le-au obligat sa se prostitueze în București și în alte localități din țară, în dosarul penal întocmit pe numele celor doi fiind considerate drept părți vătămate 11 fete.

Speranța Mihaela Donciu și-a deschis un bar de noapte în Roman, în care au fost organizate programe de strip-tease. Ca să le atraga pe fete, patroana barului Black & White a tipărit mai multe afișe publicitare, în care erau menționate oferte de muncă pentru dansatoare în România și în 13 țări străine, fetele urmând să încaseze salarii de până la 3.000 de dolari pe lună. Doritoarelor de câștiguri substanțiale urma să li se asigure contracte de muncă legalizate, vize de lucru, asistență medicală, transport, cazare, masă, salariu, costume de lucru și cursuri de limbi străine. Oferta a părut interesantă pentru mai multe tinere, multe dintre ele minore, care însă nu au fost trimise în străinătate, ci în baruri de noapte din Bacău, Pașcani și alte localități din țară. Și la Roman, unde patroana și concubinul ei aveau „punct de lucru”, au fost angajate unele dintre fete.
După ce au semnat contractele de munca – care impuneau condiții foarte severe în caz de nerespectare, penalități de ordinul a mii de dolari, imposibil de achitat de acestea – fetele și-au văzut visul de a lucra în străinătate, în condiții de lux, spulberat. Ele au fost înghesuite într-o cameră insalubră, li s-a interzis să țină legătura cu familia, iar pentru limitarea libertății lor au fost angajați bodyguarzi care le supravegheau pentru a nu părăsi barul și camerele. Ca măsură suplimentară, pentru ca tinerele să nu părăsească firma, Narcis Claudiu Moraru le-a pretins fetelor să predea actele de identitate, oferindu-le, în schimb, „echipament” de dans. „Scopul nedeclarat al inițierii activității de tip bar de noapte cu strip-tease în Roman și, apoi, în Bicaz, a fost acela că, prin mijloace de constrângere materială, fizică și chiar psihică, inclupatul Moraru Narcis Claudiu să le determine pe tinere să practice prostituția în folosul său și nicidecum de a le asigura locuri de muncă în condiții de legalitate în țară sau în străinătate. Mijloacele de constrângere folosite, respectiv neasigurarea unei salarizări minime, condițiile de cazare mizere, constrângerea fizică și psihică de tipul șlantajului și chiar pedepse corporale au fost de natură a înfrânge rezistența tinerelor, care, în cele din urmă, au fost nevoite să cedeze, să întrețină raporturi sexuale cu parteneri indicați de către inculpat, contra unor sume de bani însușite de către acesta”, se precizează în rechizitoriul întocmit de procurorii nemțeni.

Începuturile

Pe 3 septembrie 1996, Danciu a înființat o firmă la București care se ocupa cu impresariatul artistic și organizarea de spectacole. După doi ani, în 1998, Moraru a fost angajat de Danciu pe post de agent de pază, după care au devenit concubini, iar afacerea a fost condusă de bărbat. La scurt timp, femeia s-a mutat în Roman, unde firma sa avea un punct de lucru, iar acolo a înființat barul Black & White, cu program de striptease. ”Pentru a atrage viitoarele victime a comandat confecționarea unor afișe publicitare cu oferte de muncă pentru dansatoare în România și în 13 țări străine, cu salarii între 1,2 milioane de lei și 3.000 de euro. Acolo se specificau contractele de muncă, vizele, asistența medicală, transportul, cazarea, masa, salariul, costumele de lucru, cursuri de limbi străine pentru tinere peste 16 ani, cu aptitudini de dans. Așa au fost atrase fetele naive care au prestat pentru început în barul din Roman. Pentru a nu fugi, învinuitul le-a luat victimelor actele de identitate. Toate au fost campate într-o încăpere insalubră și erau păzite de bodyguarzi. Fetele recrutate din Neamț au fost duse în Bicaz, în București, Pascani, sau Tîrgu Jiu, precum și în alte orașe unde au fost obligate să se vândă în favoarea bărbatului și a concubinei lui. Nici una dintre ele nu a ajuns în străinătate. Erau plasate în special cetățenilor străini, pentru sume între 1,5 și 2 milioane de lei vechi sau 100 de euro. Prima instanță a mai dispus și confiscarea unor sume de bani, lei și mărci, dar e vorba de sume modice. Cauza a fost disjunsă față de Danciu, pentru că și ea se sustrage urmăririi penale”, notează sursele de presă citate.

Aflăm din Monitorul de Neamț că Moraru a fost condamnat de Judecătoria Roman la 5 ani de închisoare cu executare, pentru mai multe fapte, printre care lipsirea de libertate în mod ilegal și proxenetism. A apelat la prima cale de atac, a ajuns la Tribunalul Neamț, dar actiunea i-a fost respinsă ca nefondată.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare