6 florin dragu

sursa foto:  zf.ro

Florin Dragu(BNR): ‘Din perspectiva sectorului bancar, aproape 50% dintre creditele acordate de bănci segmentului corporativ sunt către firme care pot fi afectate de schimbările climatice’

Florin Dragu, şef Serviciu la Direcţia Stabilitate Financiară din Banca Naţională a României, a declarat, marți că tranziţia către o economie verde reprezintă o nouă provocare cu care se pot confrunta companiile în perioada următoare, iar aceasta poate genera atât oportunităţi pentru firme şi pentru sectorul bancar, dar şi implicaţii negative.

Acesta a subliniat că aproape 50% din creditele acordate de bănci sectorului corporativ sunt către firme ce pot fi afectate de schimbările climatice, însă media europeană este de circa 60%.

„Un alt element pe care aş dori să-l ridic se referă la o nouă provocare cu care companiile se pot confrunta în perioada următoare şi acest lucru este reprezentat de tranziţia către o economie cu emisii reduse de carbon. Iar această tranziţie către o economie verde este de natură să genereze atât oportunităţi importante pentru firme şi pentru sectorul bancar, însă, în antiteză, lipsa de acţiune sau întârzierea în combaterea efectelor schimbărilor climatice poate produce implicaţii negative atât pentru sectorul real cât şi pentru cel bancar.

Firmele care acţionează în sectoare clasificate ca fiind intensive din perspectiva carbonului sunt importante pentru economie, ele generează circa 40% din valoarea adăugată şi aceste companii deţin cam 50% din activele totale. Din perspectiva sectorului bancar, aproape 50% dintre creditele acordate de bănci segmentului corporativ sunt către firme care pot fi afectate de schimbările climatice. Cu toate acestea, media la nivelul Uniunii Europene este undeva la 60%”, a explicat Dragu.

Oficialul BNR a semnalat că, pe lângă provocări, există şi oportunităţi însemnate, multe voci la nivel internaţional clasificând elementele legate de agenda schimbărilor climatice, investiţiile, ca reprezentând cea mai importantă oportunitate comercială a vremurilor noastre.

Potrivit datelor prezentate de Florin Dragu, care a citat o analiză a grupului de lucru al CNSM (Comitetul National pentru Supravegherea Macroprudenţială), pe plan local proiectele de investiţii verzi însumează sume considerabile, undeva la 60 miliarde de euro în anii următori, iar în situaţia implementării acestor proiecte având ca surse fonduri europene ce ar putea fi mobilizate, impactul suplimentar estimat asupra creşterii economice poate ajunge până la 5,7 puncte procentuale în următorii şase ani.

„Având în vedere aria largă de acoperire din perspectiva domeniilor beneficiare – eficienţa energetică, clădiri verzi, transporturi – capitalizarea acestor oportunităţi aduse de agenda schimbărilor climatice este de natură să influenţeze semnificativ şi tiparul de creştere economică nu numai din această perspectivă a sustenabilităţii, ci şi din perspectiva nivelului de valoare adăugată din economie.

Iar instituţiile de credit au un spaţiu important de majorare a finanţărilor pentru tranziţia verde, în condiţiile în care valoarea acestor împrumuturi în portofoliu la momentul actual se situează la puţin peste un miliard de euro, iar această pondere a activelor verzi reprezintă undeva la 3% din totalul portofoliului, ceea ce este la jumătate faţă de media europeană”, a precizat Florin Dragu la conferinţa „Soluţii pentru finanţarea companiilor”, organizată de Bancherul şi Club Antreprenor, informează agerpres.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare